:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Mart 24, 2021   12:29

0

191

Parastosom i polaganjem venaca nevino stradalima obeležena 22. godišnjica NATO agresije

Parastosom nevino stradalima, tačno u podne, u Kosovskoj Mitrovici je počelo obeležavanje 22 godine od NATO agresije.

Parastosu u hramu Sv. Dimitrija prisustvovali su predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

 “Naša je dužnost i obaveza da se danas pomolimo za duše svih nevino stradalih” kratko je poručio protojerej stavrofor Milija Arsović.

Simbolično u 12 časova i 44 minuta, zvaničnici su položili vence tragično stradalima kod spomenika “Istine”.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je tom prilikom rekao da je mesec mart poguban za srpski narod, o čemu svedoči i sam spomenik “Istine”.

“U novijoj istoriji, mesec mart je poguban za srpski narod, o čemu svedoči ovaj spomenik „Istine“ ispred kojeg stojimo, koji pokazuje da je tokom poslednjih sukoba na prostoru Kosova i Metohije više stotina Srba kao i drugih građana. Neka se nikada ne ponovi ono što se desilo srpskom narodu, a kada govorimo o bombardovanju, ne smemo da dozvolimo da se na bilo koji način i bilo gde u svetu desi isti scenario. Zalažemo se za mir, i ovaj spomenik ovde jeste da odajemo počast i poštovanje svim stradalima, ali svakako gledamo na budućnost, za koju se zalaže i naša država Srbija, da rata više ne bude, da sve probleme rešavamo dijalogom, jer je to jedini način da sačuvamo živote mladih ljudi, a svakako i da Srbija i srpski narod napreduje i ide dalje. Neka je večan pomen svim stradalima”, poručio je Spirić.

Predsednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Kosovska Mitrovica Slobodan Bogićević istakao je da su se danas okupili kako bi položili cveće i odali poštu i zahvalnost svim borcima, koji su položili svoje mlade živote u odbrani svoje zemlje i naroda od agresije NATO pakta 1999. godine.

“Ovom prilikom, želimo da se podsetimo i ne zaboravimo 22. godišnjicu napada NATO alijanse na Srbiju, koja je bila brutalna i sramna agresija. U večernjim časovima 24. marta 1999. godine, najmoćniji vojni savez na svetu, sačinjen od 19 država, teroristički je iz vazduha napao Republiku Srbiju a agresija je trajala dugih i mučnih 78 dana. Zašto je poveden taj mini rat protiv slobodarske Srbije? Lagali su i varali svetsko javno mnjenje sa izgovorom da se na Kosovu i Metohiji dešava katastrofa, a ustvari se desila oružana pobuna albanskih terorista protiv države Srbije – sopstvene države, zbog kako oni kažu, kršenja ljudskih i manjinskih prava od strane Srbije, što je laž i izmišljotina”, istakao je Bogićević.

On dodaje da srpski narod kao i svi rodoljubi, nikada neće zaboraviti borce koji su stradali i poručuje da će se 24. mart obeležavati svake godine.

“Borci, naša boračka udruženja i svi rodoljubi, nikada neće zaboraviti borce koji su izgubili svoje živote za odbranu i oslobođenje naše zemlje od okupatora i agresora. Zato smatramo, da je poželjno i humano, da redovno, svake godine posećujemo sva spomen obeležja, odamo dužnu poštu i položimo cveće u znak sećanja na njih”, rekao je Bogićević.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMKosovska MitrovicaparastosNATO agrasijažrtve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva