:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Jun 09, 2019   9:38

0

226

Pariz u fokusu, pritisak na Prištini

Ozbiljno se radi na pripremi sastanka u Parizu početkom jula i treba očekivati pojačan pritisak na Prištinu da suspenduje ako ne i ukine takse koje je uvela na proizvode iz Srbije i BiH, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Sada je pažnja fokusirana na satanak u Parizu, jer ako je prošli bio u senci dolazećih evropskih izbora sada će akcenat biti na uspešnom nastavku dijaloga, a značajno je i što su se i SAD značajnije uključile što se može videti po prisustvu Filipa Rikera u Bratislavi, rekao je u Jutarnjem programu Dragan Đukanović.

"Očekujem pritisak do sastanka ali će sam sastanak biti odlučujući i da ćemo posle njega znati da li će doći do suspenzije taksi koje su uvedene na proizvode iz Srbije i BiH jer one limitiraju nastavak dijaloga i bez bar njihove suspenzije nije realno očekivati da se uđe u odlučujuću, a pritom i završnu fazu procesa normalizacije", rekao je Đukanović.

Kosovske vlasti igraju duplu igru sa EU, smatra Đukanović, jer očekuju da dođe do suspenzije viznog režima za građane Kosova. Oni su ostali jedini koji moraju imati vize za ulazak u Šengen područje i u ovom trenutku igraju više ka tom ulogu. Sa druge strane više američkih zvaničnika je ponovilo da je nužno da Priština suspenduje takse i da oni na tome insistiraju.

"Mislim da su SAD u ovom trenutku odlučne da dođe do deblokade procesa", smatra Đukanović.

Bitno je da se na sednici Saveta bezbednosti UN čuje i naš stav o onome šta se dešavalo nedavno na severu Kosova ali ne treba očekivati da se tu dešava nešto više, rekao je Đukanović napominjući da imamo polarizaciju unutar samog Saveta bezbednosti i to sa jedne strane SAD, Veliku Britaniju i Francusku a sa druge strane Rusiju i Kinu tako da sem što će se čuti naš glas  ne treba očekivati nikakav konkretan rezultat.

"Postoji zebnja da se satanak ne pripremi dobro, da Priština postavi neke nove uslove koji bi blokirali čitav proces ali ja se ipak nadam da će do sastanka doći i on jeste odlučujući. U fazi je kada se EU konsolidovala posle izbora za Evropski parlamnet i veoma je bitno da sa tog satanka stigne poruka da je jedino dijalog način rešavanja tog procesa i da on ulazi u završnu fazu jer je počeo još 2011. godine", ističe Đukanović.

EU je pokazala da nema dovoljno snage i kredibiliteta da se implementira ono što je dogovoreno i potpisano još 2013. godine i bez ojačane uloge SAD-a neće biti realno da uđemo u novu i završnu fazu dijaloga, zaključio je za RTS Dragan Đukanović.

Izvor: RTS

ParizBeograd-Prištinataksedijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva