:

:

TV Most

clock

Septembar 04, 2019   18:05

0

129

Parlament: Rasprava o vizama, a glavna tema Kosovo i Metohija

Rasprava o potvrđivanju više sporazuma o ukidanju viza za nosioce pasoša Surinama, Paragvaja, Dominikanske Republike i Mjanmara koja se vodila danas u Skupštini Srbije mahom se pretvorila o priču o Kosovu i Metohiji i to ko je zaslužan za rezultate da se smanji broj zemlja koje su povukle priznanje nezavisnosti, ali i da se promeni politika SAD prema pitanju Kosova.

Na sednici su poslanici SNS Dušica Stojković i poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Vladimir Marinković, koji je i potpredsednik skupštine, pozvali Srbe sa KiM, ali i one raseljene da 6. oktobra na izbore izađu jedinstveno i glasaju za Srpsku listu kako bi nastavili "izgradnju bolje izvesnije budućnosti za sve" u pokrajini.

Marinković je govorio i o tome da Srbija uspela da se izbori da 15 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova, i tome da bi "svi zajedno, ljudi iz parlamenta, i Ministarstva spojnih poslova trebalo da rade na promovisanju istine o KiM, na jačanju i agresivnijoj propagandi ka američkom narodu, Kongresu, Stejt departmentu....", jer smo 90- ih godina, kako dodaje, izgubili propagandni rat.

On je dodao da je Vučić doprineo tome da najmoćnija sila na svetu uvažava naše nacionalne interese na KiM i želi da nas sasluša.

Sada kada se situacija promenila, od dolaska Trampove administracije stvar nije završena, rekao je Markinović i dodao da bi parlament trebalo da pozove našu brojnu dijasporu, ma gde živela da podrži sve koji podržavaju legitimne interese Srbije.

Stojković je u nastavku sednice hvalila rad predsednika Srbije ali je zamerila koalicionom partneru, lideru JS Draganu Markoviću, što je zasluge za porast ugleda Srbije u svetu i povlačenje priznanja pripisao samo ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

"To što je 15 država povuklo odluku o priznavanju nezavisnosti KiM je pre svega zasluga jednog čoveka. Ne slažem se sa Markovićem, koji je rekao da je isključivo zasluga Dačića. To je zasluga jednog čoveka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je povratio međunarodni ugled i kredibilitet naše zemlje", rekla je Stojković.

Marković joj je odgovorio da ga od "silnog uvežbavanja govora" nije čula i da je Vučića pomenuo više puta i rekao da predsednik ima najveću zaslugu a da mu u tome pomaže Ivica Dačić.

"Da ste slušali sigurno biste čuli da sam najmanje šest puta spomenuo Vučića. Ali isto tako ne može niko da mi oduzme pravo da spomenem Dačića koji radi u tandemu sa predsednikom Srbije", rekao je lider JS.

Na sednici je ocenjeno da je to što je Dačić učinio mnogo teže od onoga što je trebalo da uradi prethodna vlast da bi sprečila brojne zemlje da priznaju nezavisnost Kosova.

Tokom rasprave o ukidanju viza za diplomatske, zvanične i službene pasoše Paragvaju, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici, kao i ukidanju svih viza Surinamu, Dačić je odbacio kritike da Srbija ukidanjem viza "podmićuje" zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

Dačić je naveo da državljani Srbije bez vize mogu da borave u 71 državi, navodeći da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu.

Kako je rekao, bezvizni režim postoji sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

Odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova do danas je povuklo 15 zemalja, a jedna od njih je Surinam.

Sednica parlamenta nastavljena je u 15 sati nakon jednočasovne pauze.

Poslanik SNS Aleksandar Marković rekao je da bi opoziciji bilo bolje da je u parlamentu nego da u holu skupštine priča o tome kako će hapsiti Aleksandra Vučića i njegove saradnike.

On je takođe govorio o milionima koje je zaradio lider opozicije Dragan Đilas dok je bio na vlasti.

Dodao je i da opozicija kada nema argumente priča o bojkotu izbora i niže uvrede što je na čelo radne grupe za saradnju sa OEBS-om za unapređenje izbornog procesa postavljen Nebojša Stefanović.

Za srpske radikale, prema rečima Milorada Mirčića, sve ove priče u parlamentu su u cilju zagrevanja pred predizbornu kampanju.

Albanci s pasošima Srbije pokazatelj da su oni građani Srbije

Albanci koji uzimaju pasoše Srbije u našim ambasadama i konzulatima širom sveta pokazatelj su da su oni građani Srbije, izjavio je  ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je dodao da ti Albanci jedini od svih građana Kosova imaju mogućnost da kao vlasnici pasoša Srbije putuju bez viza u 71 zemlju.

"To što oni imaju hrabrosti da pasoše vade samo u inostranstvu, a ne na Kosovu, to je drugo pitanje", rekao je Dačić i podsetio da Kosovo od EU i dalje čeka na viznu liberalizaciju.

Ministar je dodao da zbog vizne liberalizacije koja važi za celo KIM pravo na putovanje bez viza nemaju ni srpski građani kojima je pasoše izdala Koordinaciona uprava za KiM.

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva