:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2022   22:14

0

118

Parlament Republike Srpske: Republika Srpska protiv uvođenja sankcija Rusiji

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je neutralan stav o pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u interesu RS u okviru trenutne međunarodne, političke i bezbednosne pozicije Srpske, ističe se u zaključcima koje je večeras usvojio parlament.

Zaključci su usvojeni na posebnoj sednici na predlog klubova poslanika SNSD, Socijalističke partije, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS i poslaničke grupe NDP, preneo je sajt RTRS.

Glasanju nije prisutvovala većina poslanika opozicije.

Narodna skupština usvojila je i zaključak kojom usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i bezbednosnoj situaciji – mesto i uloga RS i naglasila da Srpska ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regionu kroz saradnju na regionalnim integracijskim i bezbednosnim inicijativama, kao i da podržava uključenje BiH u inicijativu "Otvoreni Balkan".

Kako se navodi, RS je opredeljena za poštovanje, pridržavanje i sprovođenje Dejtonskog sporazuma, kao i za integraciju BiH i Republike Srpske u EU uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja, i da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno nadopunjavaju.

Narodna skupština Srpske konstatuje da je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsedništva BiH koje nije donelo odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

"Vođenje spoljne politike BiH je u nadležnosti Predsedništva BiH i samo odluke donete konsenzusom i na ustavan način u Predsedništvu mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima, i u skladu s tim osuđuje jednostrane potpupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova", navodi se u zaključ cima.

Narodna skupština traži od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zastupaju neutralan stav BiH i RS u rusko-ukrajinskom sukobu u skladu sa zaštitom interesa Srpske.

Izvor: T a n j u g

Republika SrpskaRusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva