:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2023   13:00

0

132

Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Za Rezoluciju, koju je predložio predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, glasalo je 65 poslanika.

Usvojeni su i zaključci u vezi sa Rezolucijom, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Države članice Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Evropske unije, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, pozivaju se da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Zaključci će biti upućeni Generalnoj skupštini i Savetu bezednosti Ujedinjenih nacija, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika SDS-a u kojem se navodi da Narodna skupština zahteva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, uključujući vrhovnog komandanta KFOR-a i šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka Albancima na KiM i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potunosti neprihvatljiv, prenela je RTRS.

Narodna skupština usvojili je danas jednoglasno Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar na predlog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Parlament je usvojio još nekoliko zakona i dopuna zakona.

Izvor: T a n j u g; Foto: NSRS

Rezolucija o zaštiti Srba na KiMRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva