:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2023   13:29

0

129

Paroh Arsić: U senci prethodnih događaja se ogleda i današnji dan na prištinskom groblju

Pravoslavni vernici danas obeležavaju letnje Zadušnice, a u Prištini, nekada multietničkom gradu, ovaj dan obeležen je uz mali broj onih koji su došli na grobove svojih najmilijih.

Obrasla trava i polomljene nadgrobne ploče - slika su pravoslavnog groblja u Prištini.

Dragan Radojević,koji je morao da ode iz Prištine, ovog jutra je došao da zapali sveće svojim pokojnim roditeljima i rekao da ga, zbog poslednjih dešavanja na Kosovu, ne začuđuje što ima vrlo malo Srba.

"Sam dolazak na prištinsko groblje mi se čini kao da nikada nisam napustio Prištinu. Svaki dolazak ovde me smiri. Mada, nije očišćeno, oni ga godišnje čiste jednom do dva puta, dok druga groblja jesu. Ovo groblje je okruženo zgradama, verovatno spremaju ono što su uspeli da urade 1999. godine. Da nas nema", kaže Dragan.

Milijana Filipović iz Prištine sliku koju je zatekla na pravoslavnom groblju u svom gradu opisuje - "veoma tužno". 

Priznaje da nije bilo svejedno doći danas u Prištinu.

"Uglavnom dolazimo za zadušnice... Ovo je velika tuga, da ne mogu deca da dođu da roditeljima zapale sveću, ili rodbini i svojim najbližima. Suprug i ja smo sa zebnjom došli ovde, jer posle ovog pomahnitalog događaja od pre par dana desio, nije svejedno. Ali, ipak, nismo mogli da ne dođemo na očev grob i da ne upalimo sveću", kaže Milijana.

Paroh Staniša Arsić koji služi u Hramu Svetog spasa kaže da uz stradanje srpskog naroda, strada i crkva.

"U senci prethodnih događaja se ogleda i današnji dan na prištinskom groblju, a to je dolazak malog broja vernika da obiđu grobove pokojnika. Tako vidimo da narod ne strada samo u jednom danu, već godinama. Uz stradanje naroda, strada i crkva", rekao je paroh Arsić.

Ispričao je i da su ove godine ponovo dobili zabranu za služenje liturgije u hramu..

"Zato ponavljam da pored stradanja naroda, strada i sveta crkva. Zbog straha od svih dešavanja, nema pa skoro ni jednog vernika da upali sveću za pokoj duša svojih predaka", napomenuo je Arsić.

On je tom prilikom dodao i da je veliko nerazumevanje od strane ljudi koji su zaduženi za sređivanje groblja i ne znaju kome više da se obrate.

"Žalosno je što moramo da se oslanjamo na neke koji nas svakodnevno preziru, da bi se setili da trebaju da očiste ovo groblje. Žalosno jeste, ali to je istina“, rekao je on.

Izvor: Kosovo online; Foto; Kosovo online

KiMzadušnice

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva