:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jun 22, 2019   9:46

0

253

Partija Sebastijana Kurca daleko ispred drugih

Tačno 99 dana pred prevremene izbore u Austriji, Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca daleko je ispred svih ostalih partija, pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja.

Prema aktuelnom istraživanju koje je objavio bečki dnevnik "Esterajh", OVP bi u ovom trenutku mogla osvojiti 38 odsto glasova, što je nivo popularnosti na kojem se nalazi već duže vreme.

Time je OVP čak za 15 odsto ispred Socijaldemokratske partije (SPO), koja može računati u ovom trenutku sa svega 23 odsto glasova.

Ako bi izbori bili završeni ovim rezultatom, to bi bila najveća razlika između dve najveće stranke u zemlji na parlamentarnim izborima od 1945. godine.

Sebastijana Kurca bi da je moguće za šefa vlade biralo 46 odsto građana.

Istraživanje pokazuje i da nijedna koalicija bez OVP nije moguća, odnosno da narodnjaci mogu da biraju s kim će formirati vladu, te da mogu i s jednom od manjih stranaka da uspostave većinu.

Na trećoj poziciji je Slobodarska partija Austrije (FPO) koja bi osvojila 17 odsto glasova, što je posledica afere "Ibica", odnosno video-snimaka na kojima se vidi kako doskorašnji lider stranke Hajnc Kristijan Štrahe nudi jednoj navodnoj rođaci ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj partiji, usled čega je morao podneti ostavku na sve političke funkcije.

FPO je pala ispod 20 odsto, a na prošlim izborima, bila je snažnija od SPO.

Što se malih stranaka tiče, istraživanje pokazuje da bi Zeleni, nakon što nisu prešli cenzus na parlamentarnim izborima 2017, ponovo ulaze u skupštinu i to sa 10 odsto glasova.

U parlament bi ušla još stranka Neos koja bi osvojila osam odsto, tri više nego na prošlim parlamemtarnim izborima.

Istovremeno lista Petera Pilca ispala bi iz parlamenta, jer trenutno može osvojiti svega dva odsto glasova.

Izvor: Танјуг

AustrijaSebastijan KurcNarodna partija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva