:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 10, 2023   13:29

0

42

Pašalić: Ljudska prava posmatrati kroz specifičnosti okruženja pojedinca

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava, da se ljudska prava ne mogu posmatrati po jedinstvenom obrascu koji je isti na svim prostorima već u skladu sa specifičnostima okruženja u kojem taj pojedinac živi.

„Postoje univerzalna ljudska prava ali se ta prava uvek moraju posmatrati sa aspekta tradicije, istorijskog nasleđa, ekonomskog statusa i mentaliteta jednog naroda, pa i našeg“, rekao je Pašalić.

Pašalić je pojasnio da neke stvari koje se u određenim društvima mogu tolerisati kod nas se ne smeju tolerisati, kao što su govor mržnje ili anonimni istupi na društvenim mrežama koji imaju za cilj samo da povrede i uvrede drugoga.

Zaštitinik građana je kao jednu od specifičnosti našeg okruženja naveo otvorenost prema ljudima drugačijeg verskog, socijalnog ili rasnog ubeđenja koja, kako je rekao, nije primerena drugim zemljama.

„U svemu tome moramo naći način da ljudska prava, koja predstavljaju najznačajnije dostignuće čovečanstva, posmatramo uvek kroz sopstvene potrebe, i to ne potrebe pojedinca već potrebe svih građana Republike Srbije kao društvene grupe koja ima svoje specifičnosti“, kazao je Pašalić.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva