:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2024   13:12

0

50

Pašalić: Nasilje ne sme da postane model ponašanja

Vršnjačko nasilje je veoma ozbiljan socijalni i psihološki problem današnjice, a sve teži oblici nasilja među decom nas upozoravaju da mere i aktivnosti koje društvo i država ulažu u borbu protiv te pojave nisu dovoljne, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Pašalić je ukazao na to da vršnjačko nasilje obuhvata različite oblike agresivnog ponašanja među decom i adolescentima, od verbalnog i fizičkog nasilja, socijalnog isključivanja do nasilja putem interneta, a na žalost, dovodi i do tragičnog ishoda.

Dodao je da ne smemo okretati glavu ni od najblažih oblika nasilja, i da je na svaki vid nasilja potrebno reagovati.

“Moramo obratiti posebnu pažnju na opasnost od zlostavljanja preko društvenih mreža, jer ga je vrlo teško pratiti, a može imati veoma ozbiljne posledice po mentalno zdravlje žrtve”, rekao Pašalić.

Zbog kompleksnosti problema, kako ističe, važno je imati odgovarajuće politike koje su usmerene prema iskorenjivanju svih oblika nasilja u društvu, kao i prema izgradnji sistema vrednosti zasnovanog na međusobnom poštovanju, empatiji, razumevanju i prihvatanju različitosti.

“To podrazumeva koordinisane aktivnosti svih relevantnih institucija, uključujući obrazovne ustanove, roditelje, stručnjake, kao i širu zajednicu”, poručio je Zoran Pašalić.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva