:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 26, 2022   12:32

0

54

Pašalić: U Srbiji postoji tendencija unapređenja zaštite prava lica lišenih slobode

Prevencija torture i borba protiv surovog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja nisu samo pitanja ispunjenja međunarodnih obaveza Srbije, već garantujući fizički i psihički integritet i dostojanstvo svakog građanina čuvamo dostojanstvo svih nas, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

Pašalić je naglasio da u sprečavanju torture i zaštiti prava lica lišena slobode koja se nalaze u ustanovama zatvorenog tipa poseban značaj imaju posete preventivnog karaktera i kontrole načina postupanja prema njima, kao i sprovođenje efikasnih istraga o svim navodima o eventualnom zlostavljanju i izvesnost kažnjavanja počinilaca. U Srbiji postoji tendencija unapređenja zaštite prava lica lišenih slobode, kao i sprečavanja torture i drugih oblika zlostavljanja, dodao je on.

Zaštitnik građana u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture u prvoj polovini ove godine obavio je 43 posete mestima na kojima se nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode i na osnovu obavljenih poseta uputio preko 60 preporuka posećenim ustanovama i resornim ministarstvima radi unapređenja materijalnih uslova u kojima ona borave, kao i unapređenja zdravstvene zaštite i tretmana.

“Jedan od preduslova za poboljšanje položaja lica lišenih slobode u Republici Srbiji je sprovođenje kontinuiranih obuka policijskih službenika o ljudskim pravima i postupanju u skladu sa važećim propisima i standardima”, ukazao je Zoran Pašalić.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva