:

:

TV Most

clock

Oktobar 24, 2020   18:03

0

184

Pasjane: Održana manifestacija "Dani Bosiljke Rajčić"

U Osnovnoj školi "Miladin Popović" u Pasjanu, nadomak Gnjilana, održana je manifestacija "Dani Bosiljke Rajčić" u susret proslave praznika mučenice Bosiljke u čiju su se organizaciju uključili rukovodstvo škole, nastavnici i pomoćno osoblje.

"Ideja za samu proslavu manifestacije "Dani Bosiljke Rajčić" potekla je od direktora i nastavnog osoblja škole. Imajući u vidu da se manifestacija prethodnih godina održavala u crkvi sada je situacija takva kakva jeste i nije moguće organizovati neka masovnija okupljanja, napraviti tribine i razna predavanja, ali smo se ipak potrudili da ni ove godine ne zaboravimo Bosiljku, koliko je ona bitna i da glavnu reč damo deci  naše škole" rekao je Petar Cvetković, profesor u ovoj školi.
Organizovane su radionice, kako likovne, tako i literarne, uz poštovanje svih mera protiv širenja pandemije koronavirusa.
Ono što je bitno  da deca, kao nosioci našeg društva, pričaju, slikaju i pišu o Bosiljki, kaže profesor Cvetković.
"Mi kao meštani ovog sela ne smemo da zaboravimo na Bosiljku i samo zbog toga ova manifestacija dobija na značaju iako je u skromnom gabaritu" kaže on.
Radovi učenika su objavljeni  online i na oglasnoj tabli, a za najbolji crtež Svete Bosiljke odabran je rad učenice osmog razreda Kristine Đorđević.
Direktor škole Goran Simić uručio je nagradu u vidu knjige za najbolji rad.
Cilj ove manifestacije je da se deci prenese znanje, da odrastaju uz kult Svete Bosiljke i da jednostavno žive uz Svetu Bosiljku, znajući da je to njihova meštanka, koja je hodala ovim prostorima, da shvate da svetitelji nisu samo neke imaginarne ličnosti koje su živele u dalekoj prošlosti,  nego da to može da bude i neko od njih.
"Od proglašenja Svete Bosiljke za mučenicu, odnosno uvršćenje u diptih svetih, nadamo se da će ova  manifestacija  postati tradicionalna i da će se organizovati svake godine. Osnovna škola “Miladin Popović” će uvek dati svoj maksimum da deci i ostalima pruži sve oko organizacije i obeležavanja dana Bosiljke Rajčić" naveo je profesor Cvetković.
Organizatori podsećaju da je krovna manifestacija uvek u crkvi u Pasjanu, uz nadu da će situacija uskoro biti povoljnija i da će se kao i prošle godine okupiti  veliki broj vernika u crkvi i proslaviti Svetu mučenicu Bosiljku.

Izvor: RTV Puls

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva