:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 06, 2023   15:44

0

78

Pastor: Situacija na Kosovu rezultat popustljivosti međunarodne zajednice prema Prištini

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ukazao je da je novonastala situacija na Kosovu rezultat popustljivosti međunarodne zajednice prema Prištini, prenosi Panon RTV.

 

Pastor je naveo da smo sada svedoci poteza prištinskih vlasti koje oni smatraju opravdanim nakon višegodišnje popustljivosti međunarodne zajednice.

„U tom odnosu postojala je neravnoteža, u dužem periodu mogli smo se uveriti da su zahtevi prema Srbiji veoma odlučni, dok se nama odavde činilo da je međunarodna politika popustljiva prema Prištini. U poslednjih mesec, mesec i po vidimo vrhunce te politike u dešavanjima koja su bez presedana i koja ni u kom slučaju ne doprinose sređivanju situacije, već život tamošnjih Srba čine nemogućim i neprihvatljivim. Smatram da je u tom smislu, ovo pitanje mnogo značajnije nego pitanje priključivanja EU. To je pitanje bezbednosti i, sa pozicija Srba to je i pitanje nacionalne politike, i mi vojvođanski Mađari ovo pitanje treba da posmatramo sa pozicije srpske države i to gledište i zastupamo“, rekao je Pastor.

Reagujući na poslednje izjave Ursule fon der Lajen, predsednice Evropske komisije, Pastor kaže da su obećanja iz EU uvek povezana sa ozbiljnim očekivanjima od zemalja u procesu pristupanja. Ti zahtevi se na kraju uvek i realizuju, dok je neizvesno šta će biti sa obećanjima, naveo je.

„Ono što godinama unazad vidimo jeste da u prvom redu Evropska unija ne zna šta će sama sa sobom, ne zna da reši svoje probleme, ne ume da razreši svoje napetosti. Osim toga, u našem okruženju, u okruženju Evropske unije pojavili su se izvori sukoba koji otežavaju svakodnevni život. Kako ja to vidim, u ovom trenutku, izvan retoričkog nivoa, pitanje proširenja Evropske unije ne predstavlja istinski prelomnu novinu. Bolje bi bilo da nam je dostupno više izvora za rešavanje važnih pitanja. Stižu finansijski izvori iz Brisela za Srbiju, ali ni blizu u onoj meri koliko nam je potrebno, ni blizu onoliko koliko bi nam bilo potrebno, i ni približno onoliko koliko bi trebalo da je izvesnost procesa pridruživanja takva kako bi se moglo zaključiti iz reči predsednice“ kazao je Pastor.

Kako je najavljeno, 20. juna trebao bi da bude održan bilateralni sastanak predstavnika srpske i mađarske vlade radi dalje razrade strateških dokumenata koji su dve vlade prihvatile na zajedničkoj sednici pre dve godine. Pastor kaže da tačan datum susreta još nije potvrđen, te da će se ovog puta sastati ministri nadležni za najvažnije oblasti definisane u strategiji.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva