:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2023   22:52

0

134

Patel: Hitno do deeskalacije, Priština da nađe alternativne lokacije za gradonačelnike

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel pozvao je danas Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake kako bi došlo do deeskalacije napetosti na severu KiM.

Patel je na konferenciji za štampu, komentarišući situaciju na severu KiM, pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i vladu u Prištini da omoguće gradonačelnicima na severu KiM da svoj posao obavljaju na alternativnim lokacijama i da narede povlačenje policije koja se nalazi u blizini opštinskih objekata.

''Pozivamo sve strane da preduzmu hitne korake kako bi se deeskalirala tenzija. Srbija i predsednik Vučić treba da smanje nivo pripravnosti svoje vojske i pozovu kosovske Srbe da se uzdrže od nasilja. Odluka vlade Kosova da nasilno pristupi zgradama opština eskalirala je situaciju na oštar i nepotreban način'', rekao je Patel.

Osudio je nasilje prema pripadnicima KFOR-a na severu KiM.

Patel je dodao da su specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak trenutno u Prištini i da će tokom sedmice posetiti i Beograd, kao i da će SAD nastaviti da budu, kako je rekao, uključene u rešavanje ovog problema.

Izvor: T a n j u g; Foto: Anadolu agencija

KiMVedant PatelStejt department
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva