:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 27, 2019   15:07

0

249

Patrijarh Irinej: Prestanite sa brutalnim terorom u Crnoj Gori, oslobodite poslanike

Patrijarh Irinej pozvao je danas vlast u Crnoj Gori, posebno pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, da odmah prestanu sa brutalnim terorom nad Srpskom Pravoslavnom Crkvom (SPC), njenim sveštenstvom i vernim narodom i zatražio da iz zatvora odmah neizostavno budu oslobođeni narodni poslanici Mandić, Knežević i Zogović.

Reagujući na, kako ističe, neljudsko prebijanje vikarnog Episkopa dioklijskog Metodija, sveštenikâ i srpskih pravoslavnih vernika, samo zato što su Srbi i zato što su pravoslavne vere, čin je nezabeležen u Evropi od pada fašizma i prestanka boljševičkog terora.

Patrijarh u izjavi dostavljenoj medijima poručuje da su uhapšeni poslanici, politički predstavnici srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, kao i svi drugi koji su uhapšeni juče i danas zbog odbrane svojih svetinja od državnog terora i otimačine.

Navodi se da se patrijarh moli Gospodu da, kako kaže, urazumi ljude koji vode Crnu Goru da prekinu sa nasiljem i otimanjem crkvene imovine i pruža punu podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernima SPC da se na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane SPC.

Srpski patrijarh Irinej jutros je, prilikom susreta sa novoimenovanim ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem, izjavio da je duboko potresen aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

On je dodao i da se "usrdno moli" Bogu za mir i jedinstvo crnogorskih državnih organa i crkvenih velikodostojnika zarad dobrobiti svih naroda bez obzira na veroispovest i nacionalnu pripadnost u Crnoj Gori, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC: Zakon donet da bi se otela imovina Srpske pravoslavne crkve

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je rano jutros usvojen, diskriminatorski i neustavan i ocenila da je crnogorska vlast, odbijanjem amandmana MCP, potvrdila sumnje da se zakon donosi da bi se "pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve".

MCP je u saopštenju navela da su parlament i vlada odbili tri amandmana koje je MCP predložila preko poslanika Demokratskog fronta, a koji su, kako ocenjuju, predstavljali "časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti", čime su u suštini odbili da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

"Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, pre i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore - stvaranju/"obnovi" nove, državne, podobne i poslušne režimu "autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve", navodi MCP.

Navode da su imali još niz primedbi na predlog zakona, na koje im nikad nije odgovoreno, a da su radi mira i bratske sloge predložili su samo tri amandmana.

"Dostavljeni amandmani su predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od crkve, kako bi se doprinijelo smirivanju društvenih tenzija i preduprijedile teške posljedice koje mogu nastati donošenjem ovakvog Zakona", navodi se u saopštenju.

Ističe se da svu odgovornost za posledice donošenja takvog Zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

Tim su, a naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom zemlje, izazvane nečuvene deobe i mržnja i Crna Gora uvedena u situaciju koja nikome ne može doneti dobro, ocenjuje MCP.

"Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji", navodi se u saopštenju.

Grigorije: Srbi u Crnoj Gori dobro znaju šta je Crkva

Episkop dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije uveren je da srpski narod u Crnoj Gori vrlo dobro zna šta je Crkva, na kakvim je temeljima izrasla, čija je i kako se za nju i njena dobra treba boriti.

Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu, kome se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska i deo crnogorske parlamentarne opozicije, vladika Grigorije je rekao da se sveštenstvo i narod u Crnoj Gori ponašaju za svaku pohvalu s obzirom na nepravdu koja im se brutalno nanosi.

"Može se reći da su na visini jevanđelja, dosledni načinu na koji se Crkva vekovima suočava sa nepravdom", rekao je vladika Grigorije za Srnu, prenela je RTRS.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas sporni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom statusu

Skupština Crne Gore usvojila je rano jutros, oko 2.30 sati, Zakon o slobodi veroispovesti.

Za Zakon je glasalo 45 poslanika, nije bilo glasova protiv niti uzdržanih, a usvajanju nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta koji su privedeni nakon incidenta u skupštinskoj sali.

Naime, nakon što je usvojen zakon u načelu i nakon što je odbijen prvi amandman DF-a, sednica parlamenta je prekinuta zbog incidenta do koga je došlo kada je poslanik DF-a nasrnuo na predsednika Skupštine Ivana Brajovića i razbio kutiju sa mikrofonom.

Nakon toga u salu je ušlo obezbeđenje sa gas maskama na licu, a zatim je usledila svađa tokom koje je poslanik DF-a Milun Zogović flašom pogodio poslanika SDP Ranka Krivokapića, a jedan od poslanika te stranke pokušao da aktivira petardu ili suzavac.

Svi poslanici su uhapšeni i u dva policijska automobila prebačeni u Centar za bezbednost. Širom Crne Gore blokirane su mnogobrojne saobraćajnice.

Sednica je nastavljena a predsednik skupštine Ivan Brajović rekao je da je poslanicima DF-a izrekao meru udaljenja sa sednice koja važi narednih 15 dana.

Kako se navodi, osim 18 poslanika DF-a uhapšene su još četiri osobe.

Izvor: Танјуг

Crna Gorapatrijarh IrinejZakon o veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva