:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 28, 2021   18:13

0

29

Patrijarh Porfirije: Mogu samo da molim sve da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo

Moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, obraćajući se vernicima na početku Božićnog posta.

Patrijarh Porfirije kaže da je juče sa tugom pratio "kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi".

"Na samom ulasku u Božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba; ni ko je kriv, a ko je nevin", poručuje patrijarh Porfirije.

Ističe da oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju.

"Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva", naglašava patrijarh.

"Molim se Bogu da u danima Božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti", dodaje patrijarh Porfirije.

Naglašava da nas period posta, u koji smo zakoračili, podseća i poziva na neophodni mir.

"Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čoveku. Moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire", ističe poglavar Srpske pravoslavne crkve.

"U tom smislu, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumeva ograničavanje svoga egoizma, samoljublja, sebičnosti, netrpeljivosti, isključivosti, jednom rečju ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države. Sa ovih nekoliko misli želim srećan i blagosloven Božićni post, koji nas vodi miru koji jeste Hristos među nama", poručio je na kraju obraćanja patrijarh Porfirije.

Izvor: RTS

patrijarh Porfirijebožićni post
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva