:

:

TV Most

clock

Decembar 10, 2023   21:20

0

63

Patrijarh Porfirije podelio stipendije u zagrebačkom "Privredniku": Preduslov svakog uspeha jeste čestitost

Patrijarh Porfirije prisustvovao je dvanaestoj skupštini stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" u Zagrebu i podelio stipendije talentovanim učenicima i studentima. Vi ste pametni, učite, radite i nemojte da zaboravite treću reč iz "Privrednikovog" slogana "rad, štednja, čestitost", poručio je patrijarh okupljenima.

Poglavar SPC, patrijarh Porfirije podelio je stipendije talentovanim učenicima i studentima u Srpskom privrednom društvu "Privrednik" iz Zagreba, najstarijoj organizaciji Srba u Hrvatskoj.

U obraćanju okupljenima, rekao je da se raduje što je danas tu i podsetio na reči apostola Pavla da jedino što smo dužni jedni drugima jeste ljubav.

"Sve ostalo može i ne mora da bude i stvar je ličnih afiniteta, opredeljenja, darova i ciljeva. Činiti dobro da vam ne dosadi, kaže na drugom mestu. Prema tome, treba da činimo jedni drugima ljubav. To je naš najveći zadatak, to je naša obaveza i po tome mi jesmo ljudi. U tom smislu nema razloga da previše hvalimo jedni druge ako smo učinili nešto dobro, osim da budemo sami zahvalni onima koji nam čine dobro, a iznad svega Bogu koji uvek pronađe načina i puta da ne ostanemo sami", rekao je patrijarh, saopštila je SPC.

Kako je naveo, sledeća istina koja proizlazi iz onoga što je rekao je to da smo jedni drugima potrebni, svako svakome.

"Vi ste pametni, učite, radite i nemojte da zaboravite treću reč iz 'Privrednikovog' slogana 'rad, štednja, čestitost'. Preduslov svakog uspeha jeste čestitost da bi ono što imate, što radite i govorite, naročito kada ima snagu, sadržaja i pameti, bilo afirmisanje vas samih i drugima na korist. To je čestitost", istakao je patrijarh.

Mi dobro znamo, kaže, da neko može da ima snage, moći, imetka i pameti, ali da sve to može biti upotrebljeno u pogrešnom smeru, da cilj bude potpuno pogrešan.

"Često pominjem poznati naučni pronalazak atomske energije. Onaj koji je došao do otkrića te energije nije imao ideju da ubija hiljade i milione ljudi, nego je hteo da to bude na korist čovečanstva - i zaista jeste i može biti. Međutim, to što je pronašao, taj dar koji je blagodaću Božjom dat svim ljudima u zavisnosti od toga da li je neko čestit ili ne, videlo se može biti katastrofalan. Dakle, da budete čestiti ljudi", poručio je patrijarh.

Crkva je, istakao je patrijarh, uvek dužna da bude uz svakoga.

"Uz vas će uvek biti i ne samo moralno nego i konkretno, a nemojte zameriti što ću u prvom licu jednine reći - i ja lično. Trudiću se da to ne bude samo moralna podrška, nego da animiramo i druge ljude koji od suviška imaju šta da daju, a da nekome to bude nasušna potreba", rekao je poglavar SPC.

Lično, dodao je, seća se da je prvi put u Zagreb došao poslom, još dok je bio u manastiru Kovilju, upravo na prvu skupštinu "Privrednikovih" pitomaca i štićenika u istom prostoru kao i danas.

"Neka Gospod blagoslovi da bude što više onih koji su pomognuti od 'Privrednika' i da 'Privrednik' ima što više mogućnosti da pomaže", zaključio je patrijarh Porfirije.

Dodeljeno 137 stipendija

Najstarija organizacija Srba u Hrvatskoj, Srpsko privredno društvo "Privrednik" iz Zagreba, koje je prošle godine obeležilo 125. godišnjicu osnivanja, okuplja i stipendira talentovane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti.

Ove školske i akademske godine, "Privrednik" stipendira do sada najveći broj učenika i studenata - ukupno 137.

Iz Fonda "Vladimir Matijević“ dodeljene su 63 studentske i 72 učeničke stipendije, a dve studentske stipendije dar su Fonda "Ivana Vujnović”, saopšteno je iz SPC.

Izvor: RTS

PorfirijepatrijarhZagrebstipendijePrivrednik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva