:

:

TV Most

clock

Novembar 26, 2023   16:37

0

86

Patrijarh: Posle Nemanjića da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo

Patrijarh srpski Porfirije rekao je danas u Foči da oni koji vode Republiku Srpsku kao retko kada u istoriji srpskog naroda brinu o njegovoj duhovnosti, nema mesta gde nisu učestvovali u izgradnji hramova, i dodao da posle Nemanjića ne zna da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo.

"Verujem da se neću ogrešiti i da neću pogrešiti kada kažem da posle doba Nemanjića ne znam da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo u našem narodu. To isto važi i za Srbiju, ne ulazeći u to ko kako vidi aktuelnu političku administraciju", rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas Hram Svetog Save u Foči, a kum je bio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

  Nakon čina velikog osveštanja, patrijarh je služio svetu arhijerejsku liturgiju.

  "Ovo mesto sada je dobilo dušu, smisao, a to što je u centru Foče pravoslavni hram otkriva i pokazuje koji je pravac života ljudi koji ovde žive", rekao je patrijarh Porfirije u besedi.

  On je rekao da je Sveti Sava najbolji primer šta znači biti pravoslavni Srbin, jer je gradio, negovao sebe, svoj narod, činio ga jedinstvenim, jednim u veri, u Hristu, i činio da njegov narod, zato što je oplemenjen pravoslavnom verom, može da bude stvaralački i da traje kroz vekove.

  "Sveti Sava je spajao Istok i Zapad i svi koji su se sa njim sretali zavolevši njega zavoleli su i njegov narod", dodao je on.

  Temelji Hrama Svetog Save, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.

  Hram je pokriven 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine. 

  Ikonostas je postavljen 2019. godine, a ostaje da se uradi oslikavanje svodova hrama freskama.

  Porfirije je juče stigao u Foču, u dvodnevnu posetu Mitropoliji dabrobosanskoj, a dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

  Patrijarh je u Hramu Svetog Save u Foči služio svečani čin doksologije sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, arhijerejima i sveštenstvom, a prethodno je posetio opštinu Foča i Bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški".

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva