:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 05, 2019   19:46

0

177

Pavlopulos: Sve susedne države moraju ući u EU

Grčki predsednik Prokopios Pavlopulos izjavio je, posle susreta u Zagrebu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, da će njegova zemlja podržati ulazak Hrvatske u šengenski prostor i evrozonu, kao i da bi sve susedne države morale ući u EU.

Pavlopulos, koji boravi u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, kaže da su Atina i Zagreb "zbog vizije njihovih očeva" dužni da podrže dalje ujedinjenje Evrope, te zajedno sa Rumunijom i Bugarskom izgrade i "jugoistočni stub EU".

Istakao je da sve susedne države moraju ući u EU jer "što je ona veća to je bolje za nju, ali i za celi svet", ali da se prvo moraju zadovoljiti preduslovi poput vladavine prava i preuzimanja evropskih pravnih tekovina, prenosi "Index.hr".

Dotakao se Severne Makedonije, države koja je dobila novo ime nakon što su prošli mesec grčki i makedonski parlament usvojili istorijski sporazum o novom imenu. “Mi Grci smo tu da joj pomognemo na putu prema NATO i EU, ali i da je uverimo da bez poštovanja prava i iskorenjivanja svakog iredentizma ne može napredovati prema tom putu”, rekao je grčki predsednik i naveo kako se isto odnosi i na Albaniju.

Naglasio je kako se EU mora graditi na federalnom principu, te kako je ona Unija naroda.

Pavlopulos je izrazio očekivanje da će za priključenje Hrvatske evrozoni biti važna 2020, godina u čijoj će prvoj polovini Hrvatska predsedavati Evropskom unijom. “Mi smo ovde kako bismo pomogli vladama svojih zemalja koje će o tome odlučivati. Zalažemo se za to da naše države bolje sarađuju na ekonomskim i drugim nivoima”, kazao je Pavlopulos, čija je funkcija u Grčkoj ceremonijalne prirode.

Kitarović je poručila da njena zemlja "ulaže velike napore u zaštitu spoljnih granica EU", i da će, kada se pridruži šengenskom prostoru, to činiti još delotvornije.

Dodala je da Zagreb izrazito ceni ulogu Grčke u upravljanju migrantskom krizom kao prvog čuvara evropskih granica. “Zapadnobalkanska ruta još uvek je zatvorena, ali pozivamo na stalni oprez s obzirom na dalje pritiske migranata na toj ruti”, upozorila je ona, i istakla da treba raditi na rešavanju temeljnih uzroka migracija.

Govoreći o ekonomskoj saradnji dve države, hrvatska predsednica Grabar-Kitarović naglasila kako je ona prilično skromna u području trgovinske razmene i investicija. “Investicije su vrlo male. Hrvatske investicije u Grčku su gotovo nepostojeće, a Grčka se, nažalost, ne nalazi na popisu 40 najvećih investitora u Hrvatskoj”, rekla je Grabar Kitarović.

Mogućnost za dalju saradnju ona vidi u jačanju veza u turizmu, u pomorskom i kopnenom prometu, uspostavi i proširenju direktnih vazdušnih linija između hrvatskih i grčkih gradova, te u nizu drugih oblasti.

Izvor: Танјуг

GrčkaHrvatskaProkopios Pavlopulos
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva