:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo pravde CG

clock

Mart 07, 2020   10:31

0

221

Pažin: Crvena linija u dijalogu - pravni poredak Crne Gore

Dijalog crnogorske vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji se naredne nedelje nastavlja na ekspertskom nivou, biće usredsređen na, kako se očekuje, članove Zakona o slobodi veroispovesti koji se tiču imovinsko-pravnih pitanja, kaže potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin u intervjuu za "Glas Amerike".

 

U Americi postoji visok stepen razumevanja za potrebu Crne Gore da ima jedan takav moderan zakon, rekao je Zoran Pažin.


"Ocenio bih da je moja poseta Vašingtonu bila veoma uspešna i korisna. Imao sam prilike da čujem reči ohrabrenja, podrške i razumevanja za demokratske potrebe razvoja Crne Gore. Od svojih sagovornica i sagovornika sam dobio uveravanja da postoji spremnost Sjedinjenih Američkih Država, kao partnera, prijatelja i saveznika u okviru NATO alijanse da istrajno podržava Crnu Goru na njenom evroatlantskom putu i to je nešto što je zaista ohrabrujuće za nas", rekao je Pažin.

Kaže da je razgovarano i o pitanju slobode veroispovesti, odnosno primeni Zakona o slobodi veroispovesti.

"Ponovio sam spremnost Vlade Crne Gore da u otvorenom i argumentovanom dijalogu razgovara sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve o svim pitanjima koja su od značaja za međusobne odnose između države i crkve", kazao je Pažin.

Pažin kaže kako veruje da argumentovani dijalog može dovesti do obostrano prihvatljivog rešenja, posebno ukoliko postoji dobra volja na obe strane.

"Siguran sam da ekspertski nivo razgovora podrazumeva fokusirano bavljenje pravnom problematikom, ostavljajući politiku po strani. Verujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, spremnošću da se tolerancijom i stpljenjem može doći do rešenja koje će relaksirati postojeću situaciju i koja će nas usmeriti na neke druge, takođe važne, teme u Crnoj Gori", dodaje on. 

Upitan da li Crna Gora ima američku i evropsku podršku za zakon, Pažin kaže da je, pre svega, imao priliku da se uveri u "visok stepen razumevanja visokih američkih zvaničnika u odnosu na potrebu Crne Gore da ima jedan savremen, moderan i liberalan zakon, koji sa visokim garancijama poštovanja međunarodnih pravnih standarda obezbeđuje svakom građaninu Crne Gore, bez obzira na veru i naciju, da uživa pravo na slobodu veroispovesti". 

Dodaje kako je razumeo od predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske da ništa nije sporno u tom zakonu, osim članovi 62 do 64, koji se tiču imovinsko-pravnih pitanja.

"Stoga bi bilo razumno očekivati da se razgovor fokusira upravo na ta sporna pitanja. Mislim da su ta pitanja više rezultat nerazumevanja i izostanka međusobnog poverenja nego što su ona na pravni ili neki drugi način komplikovana", kaže potpredsednik Vlade i ministar pravde.

Poručuje kao je crvena linija određenja zapisana u Ustavu Crne Gore.

"Dakle, pravni poredak Crne Gore je crvena linija, ona ne sme da bude pređena. Takođe, je crvena linija potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili veru budu na jednako pravan način tretirani, da ne bude niti privilegovanih niti diskriminisanih u čitavom tom odnosu između države i verskih zajednica i to je ono na čemu ćemo mi insistirati, ali zaista vrlo otvoreni da čujemo argumente druge strane i da imamo stav uvažavanja prema argumentima druge strane", rekao je Pažin.

Izvor: RTS

Crna GoraZakon o slobodi veroispovestiZoran PažinMCP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva