:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2019   15:30

0

202

Pejdž: Dogovor Beograda i Prištine za novi život regiona

Šef odeljenja za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Endrju Pejdž poručio je da bi dogovor Beograda i Prištine udahnuo novi život regionu i istakao da će ta zemlja nastaviti da podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU.

Pejdž, koji je bio koordinator prošlogodišnjeg Samita EU-Zapadni Balkan u Londonu, rekao je da bi dogovor Srbije i Kosova doprineo izgradnji poverenja između vlada i naroda na sličan način kao što je to učinio i sporazum između Grčke i Severne Makedonije, iako, kaže, ta dva spora ne treba izjednačavati.

"Dogovor bi značajno poboljšao izglede za pristupanje EU za obe zemlje, i potencijalno bi ih moglo ubrzati", rekao je Pejž za portal European Western Balkans.

Sporazum Beograda i Prištine bi, navodi Pejdž, omogućio stabilniji region i bio bi dobra stvar za celu Evropu.

Pejdž je podsetio da Srbija napreduje na putu ka EU, sa 2025. godinom kao potencijalnim datumom, ali da Kosovo tek treba da otvori pregovore.

On je istakao i da je dobro što je održan sastanak lidera Zapadnog Balkana sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom jer je, navodi, uvek dobro kada se politička pažnja fokusira na pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi se nastavio dijalog.

Naveo je i da Britanija ostaje veoma aktivna u Kvinti, koja će takođe odigrati važnu ulogu i podržati proces kojim će posredovati EU.

On je naveo i da će Velika Britanija ostati važan međunarodni igrač, bez obzira na svoje odnose sa EU, te dodao da će biti i deo bezbednosnih dogovora, ukoliko to bude potrebno.

"Ukoliko se dogovor postigne, možda će morati da bude potvrđen i novom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, koja će zameniti Rezoluciju 1244. Kao stalna članica SB UN, Velika Britanija će imati važnu ulogu", rekao je Pejdž.

On je rekao da će Velika Britanija nastaviti da podržava evropski put Zapadnog Balkana ukoliko njihovi građani, vlade i parlamenti i dalje budu jasno opredeljeni za pristupanje EU.

Kaže i da je posvećenost evropskih institucija proširenju i dalje jasna.

On navodi da su Srbija i Crna Gora predvodnice u procesu proširenja, te ističe da je Velika Britanija aktivna zagovornica tog procesa, posebno u oblasti vladavine prava, Poglavlja 23 i 24.

Izvor: Танјуг

KiMdijalogEndru Pejdž
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva