:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 17, 2019   13:02

0

90

Penava sutra sa Kitarović zbog ćirilice u Vukovaru

Gradonačelnnik Vukovara, HDZ-ovac, Ivan Penava, koji je već najavio da će gradska vlast odbiti da sprovede odluku Ustavnog suda o proširenju prava srpske manjine u tom gradu, sutra će doći u Zagreb, ali ne kod premjera Andreja Plenkovića, već kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović, što se u javnosti tumači kao neobičan, ali simptomatičan potez.

Penava i njegovi sledbenici u Vukovaru protive se proširenju prava srpske manjine u tom gradu, a pre svega pravu na vraćanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u zvančnu upotrebu.

Gradska vlast će o odluci Ustavnog suda koji je naložio proširenje primene prava srpske manjine u Vukovaru raspravljati u oktobru, a kako sada stvari stoje stranke na vlasti se protive primeni te ustavne odluke, jer, kako kažu, ne mogu da zaborave dešavanja iz proteklog rata.

„Ako stradalnici Domovinskog rata 28 godina čekaju na pravdu, onda u ovoj državi u kojoj se kunemo u Domovinski rat, branitelje i Vukovar, doista shvatite da svi drugi moraju čekati dok naši ljudi ne naiđu na pravdu, dok Vukovar ne nađe svoj mir“, izjavio je ranije Penava. On je rekao i da sa zebnjom gleda šta će se dogoditi ako dođe do erupcije nezadovoljstva građana u Vukovaru.

Iz vukovarskog Odbora Samostalne demokratske srpske stranke poručili su da niko ne bi smeo da se postavlja iznad Ustavnog suda.

Pozivajući se nezvanične informacije, zagrebački Jutarnji list piše da bi Penava na sastanku sa predsednicom Grabar Kitarović trebalo da razgovara upravo na temu odluke Ustavnog suda o ukidanju pojedinih odredbi Statuta Grada Vukovara, koji se odnose na prava srpske manjine u pogledu jezika i pisma.

Ustavni sud je proširio prava srpske manjine u Vukovaru tako da, na primer, odbornici u gradskom parlamentu ne moraju više da podnose pisani zahtev da bi im se materijali za sednicu i zapisnici dostavljali na srpskom jeziku i ćirilici, nego ih moraju dobiti na usmeni zahtev. Ustavni sud je obavezao gradske vlasti i da svake godine u oktobru razmotre stepen tolerancije i suživota između Hrvata i Srba u Vukovaru i na osnovu toga odluče o daljnjem proširenju prava Srba na upotrebu svoga jezika i pisma.

Jutarnji podseća da je Penava vrlo negativno reagovao na ovu odluku Ustavnog suda, te da je tim povodom govorio na „ratne traume koje nisu zacelile, te da nisu sankcionisani svi zločini počinjeni u agresiji kao i da je još veliki broj nestalih“.

Zato se očekuje, piše list, da će tema Penavinog razgovora Grabar Kitarović biti upravo to – više puta izneseni zahtevi Vukovaraca za rasvetljavanjem ratnih zločina i otkrivanjem sudbine nestalih.

Za Jutarnji je zanimljivo to što se povodom prava manjinskih Srba u Vukovaru Penava sataje sa predsednicom a ne sa nekim iz vlade.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uoči današnjeg užeg kabineta vlade kratko je komentarisao Penavinu nameru da ne ispoštuje odluku Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar.

„Svi moraju da sprovode odluke Ustavnog suda“, kazao je Bošnjaković te dodao da je graditi Vukovar dugotrajna borba više generacija, ali se, kako tvrdi, osećaju pomaci među običnim ljudima.

Na Penavine izjave reagovao je i predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, poručivši mu da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati i da je za njihovo sprovođenje zadužena vlada.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva