:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2020   17:52

0

132

Pendarovski očekuje novu dinamiku u dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, rekao je da očekuje da će dijalog Beograda i Prištine ove godine imati novu dinamiku, uglavnom, kako je rekao, "u interesu obe zemlje, ali i u interesu veće regionalne stabilnosti i saradnje.

"Siguran sam da će svako rešenje koje pregovaraju Beograd i Priština i koje poštuje suverena prava i teritorijalni integritet susednih zemalja dobiti našu podršku", rekao je Pendarovski, preneo je albanski portal ABC news.

Makedonski predsednik naglasio je da očekuje da prelazna vlada organizuje aprilske izbore u fer i demokratskoj atmosferi i dodao da očekuje da se stranke ponašaju odgovorno, kao što je organizovana demokratska država, članica NATO-a i članica buduća EU.

Predsednik je takođe naglasio da očekuje da će vlada biti formirana čim se završe izbori i da je spreman da doprinese strogim pridržavanjem ustavnih odredbi. Pendarovski je rekao da bez obzira na to ko pobedi, integracioni procesi bi trebalo da se nastave bez odlaganja, nastave sa sprovođenjem reformi i dobrosusedskim politikama, posebno napominjući Sporazum iz Prespe sa Grčkom i Sporazum o prijateljstvu sa Bugarskom, sa kojim, kako je rekao, stvoreni su uslovi da se zatvore teška pitanja prošlosti i nude zajednička budućnost kao prijatelji.

Izvor: Танјуг

Penderovskidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva