:

:

TV Most

Foto: MIA

clock

Oktobar 27, 2019   13:36

0

181

Pendarovski: Potreban Samit zemalja Zapadnog Balkana o proširenju EU

Severna Makedonija, Albanija i druge zemlje regiona treba da nastave evropskim putem zato što druga alternativa ne postoji, poručio je makedonski predsednik Stevo Pendarovski tokom zajedničke konferencije za medije sa albanskim kolegom Iljirom Metom.

Stevo Pendarovski predlaže da zemlje Zapadnog Balkana održe vanredni samit na kome će se razgovarati o proširenju EU i o dobrosusedskim odnosima i na kome bi se odbacile sve alternative evropskim integracijama.

Kako je rekao, ukoliko postoji saglasnost, domačin samita bi bila Severna Makedonija.

Oba predsednika saglasila su se da nastave da ohrabruju politićke faktore u sprovođenju evropske agende, a sa druge strane da ubede evropske lidere da su pregovori sa zemljama regiona ulaganje u stabilnosti i prosperitetu.

Odnose između Skoplje i Tirane makedonski predsednik je ocenio kao odlićne, a međudržavnu saradnju intenzivnu i plodonosnu.

Pendarovski i Meta su ocenili da treba da se nastavi putem dobre političke saradnje, ali da se u budućnosti fokusira ekonomski razvoj.

Makedonski predsednik boravio je u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Albaniji gde se, pored sastanka sa Metom, susreo i sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Izvor: RTS

Severna MakedonijaAlbanijaZapadni BalkanIljir MetaPendarovski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva