:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 09, 2020   8:51

0

206

Pens: Amerikanci su sigurniji nakon ubistva Solejmanija

Potpredsednik Amerike Majk Pens ponovo je optužio Iran da je najveći sponzor terorizma. Istakao je da su Amerikanci sigurniji nakon ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija.

 

Drugi čovek Amerike u intervjuu za Si-Bi-Si kaže da je Vašington dobio obaveštajne podatke koji ukazuju na to da je Iran zatražio od iračkih milicija, svojih saveznika u toj zemlji, da ne napadaju američke ciljeve. Prema Pensovoj oceni, posle jučerašnjeg napada na američke baze u Iraku, Iran polako odstupa.

"Amerikanci mogu da budu noćas mirni zahvaljujući liderstvu predsednika Trampa, ali i velikom profesionalizmu naše vojske poslednjih nedelja. I pored iranskog napada na naše baze zbog spremnosti naše vojske nije bilo žrtava, ni među Amerikancima ni Iračanima. Imamo posla sa zemljom koja je vodeći državni sponzor terorizma više od 20 godina", rekao je Pens.

Istakao je da će SAD nastaviti da budu spremne i da se suočavaju sa Iranom onako kako je predsednik Tramp to do sada radio.

"Ne želimo promenu režima u toj zemlji, već da vlast tamo promeni svoje ponašanje", dodao je Pens.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Keli Kraft uputila je pismo svetskoj organizaciji u kojem nudi obrazloženje akcije izvedene prošle nedelje kada je ubijen iranski general Kasem Solejmani.

"Ubistvo Solejmanija je bilo u samoodbrani, a Amerika je spremna da preduzme dodatne slične akcije radi zaštite našeg osoblja i interesa na Bliskom istoku. Takođe smo spremni da bez preduslova započnemo ozbiljne pregovore sa Iranom, sa ciljem da se spreči dalje ugrožavanje mira i stabilnsoti u svetu", navela je Kraftova u pismu.

Iz Ujedinjenih nacija je pozdravljena najava svetskih lidera da ne žele veliki sukob u regionu i da čine sve da se izbegne dalja eskalacija situacije.

"Za Ujedinjene nacije je važno da Irak ne plati cenu zbog rivalstva drugih zemalja. Mi podržavamo jedinstvo i suverenitet te zemlje. Generalni sekretar Guteres je uputio apel za mirom, a njegova poruka svetskim liderima je bila jasna – ne dozvolite da se pogorša situacija, pokažite maksimalnu uzdržanost i obnovite dijalog i međunarodnu saradnju", poručio je Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN.

A Predstavnički dom Kongresa glasaće o rezoluciji koja ima za cilj da ograniči ovlašćenja predsednika Trampa da pokreće vojne akcije protiv Irana, najavila je predsedavajuća tog doma Nensi Pelosi. Do glasanja će doći pošto su neki kongresmeni zabrinuti zbog toga što Trampova administracija nije razmatrala strategiju i odluke tokom brifinga sa poslanicima.

Izvor: RTS

Kasem SolejmaniMajk PensSADIran
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva