:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2023   13:46

0

186

Perišić: Kurti će morati da popustiti, jer ne želi da kvari odnose sa državom koja ih je toliko podržavala

Dolazak specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara  na razgovor najpre sa političkim vrhom u Prištini, a potom i u Beogradu, javnost tumači kao signal da su SAD izuzetno zainteresovane da se novonastala kriza na severu Kosova reši što pre, uprkos negodovanju prvog čoveka kosovske Vlade. I EU je veoma angažovana na polju smirivanja tenzija a celokupna međunarodna zajednica je saglasna da ključnu ulogu u tome ima kosovski premijer Aljbin Kurti.

Jasno je da SAD spremaju restriktivne mere za Kosovo ukoliko zvanična Priština ne ispoštuje zahteve koje je Eskobar izneo, a koje pojedini analitičari i mediji bez eufemizma nazivaju sankcijama.

Politikolog  iz Centra za društvena istraživanja u Beogradu Nikola Perišić kaže za Radio Kosovka Mitrovica da će kosovski premijer Aljbin Kurti morati da popusti pod pritiskom SAD, ukoliko ne želi da kvari odnose sa državom koja ih je toliko podržala.

“Mislim da će Kurti popustiti pred pritiskom SAD, jer ne želi da kvari odnose sa državom koja ih je toliko podržavala i omogućila. Samo trenutno traži model po kojem će opravdati to prihvatanje” smatra Perišić.

Ocenjuje da su SAD “jedina sila koja mi kapaciteta da pronađe rešenje u krizama”.

“Sankcije i ultimatum koji je poslat Kurtiju pokazuje rešenost SAD da se brzo pronađe rešenje za Kosovo. Međutim, treba biti oprezan jer ova situacija može da izazove političku krizu na celokupnom prostoru Kosova, što znači da bi moglo da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora. To može da uspori pregovore u Briselu i pronalaženje komprisnog rešenja, ali i može Srbiji da omogući pristup povoljnijem sporazumu nego što je izgledalo” precenjuje Perišić.

Rasplet događaja koji bi vodili deeskalaciji, mogao be, prema njegovom mišljenju, da otpočne raspisivanjem lokalnih izbora u četiri opštine.

“Redosled koraka koji će verovatno biti je da se prvo raspišu novi lokalni izbori u četiri opštine na severu, onda da se otvori nova runda dijaloga, a tek onda na agendu dolazi ZSO. Nervoza Lajčaka i Eskobara je očekivana jer su oni smatrali da odnosi Beograda i Prištine posle Brisela i Ohrida idu u pozitivnom smeru i nisi očekivali ovako ozbiljnu krizu koja je sigurno najveća u poslednjih 10 godina”.

Izvor: Radio Mitrovica sever

KiMPerišićKurtiSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva