:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2020   9:52

0

280

Periskopi: Vučiću i Tačiju predstavljena dva rešenja

Zvaničnici Bele kuće predstavili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju nacrt finalnog sporazuma o Kosovu, koji nudi rešenje u "korekciji granice" ili formiranju "Zajednice plus", sa posebnim zahtevima Beograda, prenosi javnosti manje poznat prištinski portal "Periskopi".

Na ovom portalu navode da je u Vašingtonu Vučiću i Tačiju rečeno da će predstojeća faza dijaloga biti dinamična, slična Rambujeu, gde će stranama biti ponuđene dve mogućnosti - "uzmi ili ostavi", Što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dve godine...

Pozivajući se na izvore koji su bili prisutni na sastanku, portal prenosi da od Beograda nije zatraženo da zaustavi kampanju protiv priznanja Kosova, sve do juna ove godine.

Mesec jun se pominje kao rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

Koji će biti format razgovora

Format razgovora o konačnom sporazumu biće na nivou predsednika sa timovima koje će sami birati.

Stranama je takođe ponuđena prilika da se sastanu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali to je odloženo do trenutka kada se strane približe postizanju sporazuma.

U Beloj kući je Tačiju i Vučiću rečeno da će "strane koje ne žele da potpišu imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država".

Kosovski predsednik Hašim Tači sinoć je na konferenciji za medije, po povrtaku iz Vašingtona, rekao da je "sastanak u Beloj kući ponudio kritičan i dramatičan zaokret".

Rekao je da je "Amerika konačno preuzela vođstvo u dijalogu između Kosova i Srbije" i "da nastoji da se okonča u kratkom roku".

Izvor: RTS

Aleksandar VučićHašim TačiSADKosovodijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva