:

:

TV Most

clock

Oktobar 04, 2019   15:19

0

312

Pesnički susreti “Lazar Vučković” održani u Gračanici

Pisci i poštovaoci pisane reči, po 52. put, u pesničkom karavanu, koji je krenuo iz Prizrena, a danas posetio Gračanicu, kazivanjem svojih stihova uveličali su susrete “Lazar Vučković” i na centralnom Kosmetu.

U sali Doma kulture u Gračanici drugog dana pesničkog karavana direktor Panorame-Jedinstvo Svetozar Vlahović, poručio je da Jedinstvo kao organizator ove manifestacije čuva uspomenu na mladog pesnika Lazara Vučkovića, a ujedno okuplja ljubitelje lepe reči sa celokupnog srpskog govornog područja.

“Mi se svake godine okupljamo i gde god da je zvanična promocija naših susreta, najbitnije o ovim susretima se uvek kaže. Gotovo da nema čoveka ovde u sali da na neki način nije učestvovao ili pomagao Jedinstvo na ovaj ili onaj način. Drago mi je što vas ponovo vidim, jer svi ovi pesnici koji su danas sa nama i svi oni koji su uglavnom iz opravdanih razloga odsutni, ako ne dođu u Gračanicu, bez obzira što se manifestacija održava i u drugim mestima, smatraju da ovi pesnički susreti nisu održani. Mi znamo da smo da smo uvek dragi gosti ovde, ali i domaćini, i naši pesnici se nikada nisu odrekli Kosova i Metohije, kao što se Kosovo i Metohija nikada nisu odrekli njih”, rekao je Vlahović.

Pesnički susreti “Lazar Vučković” održavaju srpsku reč i doprinose da se ta reč umnožava, ne priznaje poraz već održava srpske pesnike i narod u jedom vidu stvaranja i trajanja na vekovnim ognjištima.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Lazar Vučković” je proslavljeni književnik Milovan Vitezović. Obrazloženje o odluci o dodeli nagrade dala je urednik časopisa “Stremljenje” i lista “Jedinstvo” Rada Komazec.

“U bogatim poetskim prilozima objavljenim između dva pesnička susreta izdvojila se poezija duhovnog i rodoljubivog karaktera, pomenutog, svima znanog, Vitezovića. Ova poezija vrvi od lirsko-epske raspevanosti u čijoj srži dominiraju mit i istorija, ali i temelji naše materijalne i duhovne kulture. Na toj njegovoj oštroj liniji rodoljubive poezije, duhovne vrednosti su neprolazne. Kao istraživač srpskog, istorijskog, etičkog i nacionalnog bića u poeziji primenjuje različite stilove i poetske elemente, a pesmama često daje snažniji ritam, kao neku vrstu zakletve otadžbini na beskonačnu ljubav i vernost. Žiri u sastavu Ranko Đinović, Radomir Stojanović, Radoslav Zlatanović, Dragana Zečević i moja malenkost doneli smo jednoglasno odluku da je ovogodišnji dobitnik Milovan Vitezović”, istakla je Komazec.

Stihove su kazivali pesnici: Radoslav Zlatanović, Ratko Popović, Ranko Đinović, Nenad Jero Radenković, Živojin Rakočević, Slavica Jovanović, Vladan Rakić, Danilo Jokanović, Sonja Keča, Radenko Bjelanović, Milutin Đuričković, Golub Jašović, Mihajlo Šćepanović, Zoran Nedeljković, Žarko Milenković.

Etno pesmama prisutne je još jednom oduševila etno pojac Jefimija Đinović.

Pesnički karavan svoj put nastavlja ka Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicapesnički susreti"Lazar Vučković"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva