:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Jul 11, 2019   8:45

0

86

Pet važnih tema razgovora Vučić - Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi narednog ponedeljka u Beograd, a na njegovom zvaničnom sajtu još nema informacija o toj dvodnevnoj poseti, piše Politika. 

U ambasadi u Begradu Politika saznaje da Makron dolazi iz Pariza, a ne iz Moskve, kako se prethodnih dana spekulisalo, te da dolazi bez supruge Brižit, koja inače često s njim ide u zvanične državne posete. 

Blic analizira šta donosi poseta francuskog predsednika Srbiji, posebno u vezi s evroperspektivom Srbije, a s obzirom na činjenicu da je upravo Makron u više navrata davao pesimistične izjave kad je reč o proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana. 

List zato kao prvo i važno pitanje pominje može li predsednik Srbije da "otkravi" čelični stav francuskog kolege i da li će iskoristiti to što su odnosi dve države možda najbolji u poslednjoj deceniji.

U tom smislu Blic pominje da nam naruku ide što je Makron naklonjen Srbiji, što trenutni odnosi s Prištinom nisu baš najbolji, pa i to što Francuzima smeta što Priština gleda na SAD kao na jedinog međunarodnog paertnera...

Druga važna tema su takse, zbog kojih su Makron i Merkelova odlučili da otkažu samit u Parizu koji je bio planiran 1. jula. Blic zato predviđa da će francuski i srpski predsednik dobar deo razgovora posvetiti upravo toj temi, a list još naglašava da je odlukom da ovog puta poseti samo Beograd, a izbegne druge zemlje u regionu i Prištinu, Makron poslao jasnu poruku. 

Tokom Makronove posete očekuje se potpisivanje 20 sporazuma o međusobnoj saradnji, a najveći broj odnosiće se na ekonomsku saradnju, navodi Blic kao treću značajnu tačku razgovora dvojice predsednika. 

Još dve teme su bezbednost i kultura, pa Blic pominje da će biti preduzete mere u borbi protiv malokalibarskog i lakog naoružanja, dok kultura, kako navodi list, za Francuze predstavlja posebno značajnu oblast saradnje. 

Očekuje se potpisivanje zajedničke deklaracije u toj oblasti, a u okviru kulturne razmene poseban akcenat biće na promovisanju frankofonije, uz napomenu da Srbija ima status pridruženog člana u Međunarodnoj organizaciji frankofonije. 

Sa Makronom, inače, dolazi i grupa francuskih privrednika, u Srbiji trenutno posluje 395 francuskih preduzeća, a od početka godine 13 novih kompanija je ovde započelo posao. 

Izvor: T a n j u g

MakronVučićFrancuskaSrbijaKiMtakseEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva