:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Decembar 07, 2020   10:19

0

483

Petar Petković u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je Klinički centar i PCR laboratoriju u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji započeo obilaskom Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica.

Petković je prilikom obilaska pozdravio zdravstvene radnike rekavši da je država Srbija uvek uz svoj narod.

Primer za to je nova PCR laboratorija, redovno snabdevanje kiseonikom i novih 70 radnih mesta za lekare i 200 za medicinske sestre, navodi Petković.

“Srpski narod je herojski narod, a posebno poslednjih 20 godina, ali danas to herojstvo pripada svim lekarima, medicinskom osoblju i svim medicinarima. Reč je o pošasti koja je zahvatila ceo svet i samo udruženi i snažno, možemo da se borimo protiv ovog virusa. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, predsedniku Alekandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić kao i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, uspeli smo da izgradimo ovu PCR laboratoriju, koja je jedna od najboljih i sa najsavremenijom opremom. Sada svi uzorci sa prostora Kosova i Metohije mogu da se slivaju u ovu laboratoriju i da se odmah dobijaju rezultati, što je izuzetno važno, obzirom da u borbi protiv Kovida, vreme je od ključnog faktora. Pomoći ćemo i u vidu donacije sanitetskih vozila.” rekao je Petković.

On dodaje da je do sada zaposleno 83 medicinskih sestara i 45 lekara a da je prošle nedelje raspisan konkurs za još 38 medicinskih sestara.

Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji i tako ćemo i nastaviti da se zajedničkim radom izborimo protiv ove zaraze, koja je zahvatila ceo svet, za budućnost i bolji život, dodaje Petković i podseća da je u toku realizacija 349 projekata, koji su vredni više stotina miliona evra.

“Poruka naša odavde iz Kosovske Mitrovice je da želimo da gradimo budućnost, mir i slogu, jer jedino tako možemo da opstanemo i ostanemo na našim vekovnim prostorima, i da na taj način, živeći u miru sa komšijama Albancima, možemo da gradimo mir i prosperitet na celom zapadnom Balkanu, jer smo duboko uvereni da je istorijsko pomirenje Srba i Albanaca ključ za stabilnost u regionu” rekao je Petković.

U ime Kliničkog centra, direktor Zlatan Elek je Petkoviću uručio zahvalnicu.

“U ime osoblja Kliničkog centra, u ime uprave, svih zaposlenih i naših pacijenata kojima posvećujete mnogo pažnje. Mnogo dajete kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Nadam se da će i u budućnosti biti tako. Zahvalnica Kancelariji za KiM za sve što je učinila za naše pacijente i za naš Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici.” rekao je Elek.

Petković se zahvalio sa željom za nastavak dobre saradnje u periodu koji je pred nama.

Elek kaže da je epidemiološka situacija komplikovana i zabrinjavajuća a da je izgradnja laboratorije itekako značajna, jer se uzorci testiranja ne moraju slati u Beograd ili Niš, što je ranije bio slučaj. Dodaje da je izgradnja laboratorije medicinskim radnicima dala dosta samopouzdanja i omogućila da pacijenti istog dana budu zbrinuti.

“Dobili smo adekvatna obećanja u vezi opreme koja nam je neophodna, a ono što je najbitnije je i konkurs za novih 38 medicinskih sestara i tehničara. Današnja poseta govori o tome koliko država Srbija ramišlja o nama. Reći ću podatak koji gospodin Petković nije rekao da to je da je zdravstvenim radnicima dve godine unazad, lični dohodak povećan za 60%. Savim dovoljno smo stimulisani i ima nas dovoljno, država nas dodatno zapošljava, imamo medicinske opreme, materijala i znanja da pomognemo obolelima od Kovida. PCR laboratorija nam znači jer više ne moramo da šaljemo uzorke u centralnu Srbiju i da na njihovu verifikaciju čekamo najmanje 24 sata. Svi koji se testiraju, u toku popodneva imaju rezultate, a to nam smanjuje širenje Kovid infekcije u našem gradu zato što pacijente istog dana možemo da pregledamo ili preporučimo izolaciju, po kriterijumima Kriznog štaba. ” rekao je Elek.

Elek navodi da je od Kovida 19 obolelo oko stotinu zdravstvenih radnika, lekara i ostalog medicinskog osoblja i dodaje da KC ima dovoljan broj radnika i mesta.

Nakon obilaska Kliničkog centra, Petković se u rektoratu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici sastao sa rektorom Zdravkom Vitoševićem i novoimenovanim gradonačelnikom Milanom Radojevićem. Sastanku su prisustvovali i predsednik Srpske liste Goran Rakić kao i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Tokom svoje posete, direktor Kancelarije je obišao sedmočlanu porodicu Nedeljković iz Kosovske Mitrovice, kojoj je Opština Kosovska Mitrovica, uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju, obezbedila novčana sredstva za adaptaciju porodične kuće.

Ratomir Nedeljković, otac petoro mališana kaže da su deca srećna jer sada imaju svoj privatni kutak i bolje uslove.

“Naravno, imali smo i naša sredstva ali pomoć je uvek dobrodošla. Ono što je obećano to je i ispunjeno. Naravno da su i deca srećna, jer sada svako ima svoju sobu i uslovi su mnogo bolji nego što su bili pre. Kuća je rađena iz tri vremenska perioda, od tridesetih godina prošlog veka i završnica je bila osamdesetih. Sada smo sve to spojili u jedno. Šta nije valjalo to smo srušili, dozidali i sklopili u jednu celinu, koja bi, nadamo se, trebalo duže da traje.” rekao je Nedeljković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je nakon posete porodici Nedeljković obišao manastir Banjska, gde se sastao sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem.

Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije kaže da današnja poseta direktora Kancelarije za KiM daje ohrabrenja da u kontinuitetu nastavimo zaštitu kulturnog i duhovnog nasleđa na ovim svetim prostorima.

“Za našu Eparhiju i za verni narod koji živi i opstaje na prostoru Kosova i Metohije, veoma je značajna poseta direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svima nama daje ohrabrenja da u kontinuitetu nastavimo zaštitu našeg kulurnog i duhovnog nasleđa na ovim svetim prostorima. Veoma je važno da zajedno radimo, zajedno pevamo, jer u ovom vremenu je potrebno sačuvati sve ono što smo primili i nasledili, i ne samo sačuvati već i nadomestiti ono što nedostaje. Proteklih godina je mnogo urađeno, i od strane Eparhije naše crkve i uz pomoć Vlade Republike Srbije a naročito Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Banjska je dobila novo runo, novo odelo, i ako Bog da, nastavićemo, ne samo sa Banjskom već i sa Bogorodicom Ljeviškom, Gračanicom, Dečanima, Patrijaršijom kao i sa drugim manastirima, koji su simbol našeg opstanka i identiteta na ovim prostorima. Potrebno je da zajedno činimo ono što je do nas, a uz to i da nam Bog pomogne.” rekao je vladika Teodosije.

Petković navodi da država Srbija i Srpska pravoslavna crkva, predstavljaju dva nesalomiva stuba na Kosovu i Metohiji i ističe da bi taj opstanak, mogao da bude u budućnosti i ostanak, jer odnos države i crkve predstavlja vezivno tkivo za naš narod na Kosovu i Metohiji.

“To znači da ćemo mi u narednom periodu, kao Vlada činiti sve da podržimo Eparhiju raško-prizrensku kroz različite projekte. Upravo ovde u ovom srednjevekovnom manastiru mi svedočimo jednom od tih važnih projekata. Jako je važno da ovde na Kosovu i Metohiji sačuvamo našu veru, postojanje, kulturu, jer tako čuvamo sopstveni identite. Kancelarija za KiM će u narednom periodu da pomaže obnovu crkava, manastira, konaka, parohijsih domova, da pomažemo poljoprivredu i činimo sve što je do nas, kako bi Eparhija raško-prizrenska i u narednom periodu mogla da bude bolja i snažnija. Da zajedničkim molitvama i snagom našeg naroda, ovde trajemo i u budućnosti. Srbima na Kosovu i Metohiji je kao i svima nama neophodan mir, i mir između Srba i Albanaca je ključ za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM, a taj mir, za koji se Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić zasita bori i insistira jeste na tragu mira koji predstavlja samo biće Srpske pravoslavne crkve. Tu se itekako razumemo i zbog toga ćemo u narednom periodu nastaviti zajedničkim snagama da pomažući našu crkvu, pomažemo i naš opstanak, naš narod ali i jačamo i snažimo sopstveni identitet.” istakao je Petković.

Na kraju prvog dana posete severu Kosova i Metohije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u pratnji lokalnog rukovodstva Opštine Zvečan, obišao je Zdravstveno-turistički centar “Rajska banja”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMKancelarija za KiMPetkovićElekKBC Kosovska MitrovicaPCR laboratorija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva