:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 24, 2021   7:54

0

219

Peti dan protesta Srba na severu Kosova i Metohije, pripadnici Rosu i dalje na punktovima

Građani na severu Kosova i Metohije peti dan protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, a noć je protekla mirno.

Nezadovoljni odlukom prištinskih vlasti o zameni registarskih tablica, građani su odlučni da nastave protest do ispunjenja zahteva - povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije Rosu i ukidanje odluke o registarskim tablicama, prenosi Kosovo onlajn.

Građani protestuju mirno na samo stotinak metara od pripadnika Rosu. Na sever pokrajine i dalje se može jedino pešice.

Na administrativnom prelazu Brnjak kosovska policija juče je pretukla trojicu Srba. Oni su zbrinuti u bolnici u Kosovskoj Mitrovici i životno nisu ugroženi.

Jedinice vojske Srbije u garnizonima Raška i Novi Pazar podigle su borbenu gotovost.

Privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administrativnim prelazima između KiM i centralne Srbije srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje je taksa pet evra. Priština je na sever KiM poslala i specijalne jedinice policije ROSU.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba, koji su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima.

Garić: Nisu toliko bitne tablice koliko da Kurti pokaže da ima vlast na severu

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić kaže za RTS da smo navikli da EU i međunarodna zajednica reaguju kasno, kad reaguju da to bude mlako i neadekvatno stanju na terenu.

"To je često ispoljavanje otvorene agresije, nepoštovanje prava Srba i ugrožavanje Srba i to je opet pokazano na delu. Dozvoljava se prištinskoj vlasti da sa ovako otvorenom agresijom prema Srbima se pojavi na severu Kosova gde su srpska mesta, a to je i bio cilj Kurtija da slomi otpor Srba, da pokaže da ima vlast u srpskim sredinama", navodi Garić.

Smatra da se u ovom slučaju ne radi toliko o tablicama nego o tome da Kurti želi da pokaže da ima kontrolu na severu KiM.

"Godinama unazad oni su svesni da u srpskim sredinama nemaju mogućnost kontrole kako bi želeli", ukazuje urednik portala Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, treba naći način da se stvari stave za sto jer ovako niti ima razgovora niti ima dijaloga.

"Briselski sporazum je toliko puta pogažen od strane Prištine, oni uzimaju samo delove koje im odgovaraju, a od ZSO ništa", kaže Garić.

Izvor: Танјуг, RTS

KiMblokadetabliceGarić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva