:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2022   16:01

0

138

Petkov: Uslovi za ukidanje veta na pristupanje Severne Makedonije EU

Bugarska je postavila uslove za ukidanje veta koji blokira pregovore Severne Makedonije o pristupanju Evropskoj uniji i radi na tome da vidi da li Brisel može da garantuje da će ti uslovi biti ispunjeni, izjavio je danas bugarski premijer Kiril Petkov.

"Bugarska ima tri jasna uslova ukoliko želimo da vidimo napredak po pitanju Severne Makedonije. Radimo zajedno da vidimo da li bi bilo moguće da EU bude garant za ove uslove", rekao je Petkov novinarima, prenosi Rojters.

Varheji je, tokom četvrte posete Bugarskoj u poslednjih šest meseci, izrazio nezadovoljstvo zato što još uvek ne postoji rešenje za rešavanje zastoja oko planova za pristupanje Severne Makedonije EU.

"Bugarski saveznici iz EU i NATO zalažu se za sporazum koji bi ojačao evropsku perspektivu Skoplja na sledećem samitu EU kasnije ovog meseca i koji bi pomogao da se ograniči ruski uticaj na Zapadnom Balkanu usred rata u Ukrajini. Činjenica da se stalno vraćam, znači da ne postoji još uvek rešenje, što je veoma frustrirajuće", poručio je Varheji.

Sofija se zalaže za to da Severna Makedonija donese ustavne garancije koje štite prava tamošnjih Bugara, kao i da postigne napredak u nekim istorijskim sporovima.

Bugarska je 2020. godine odbila da odobri pregovarački okvir za članstvo Severne Makedonije u EU, zbog sporova oko istorije i jezika, podseća britanska agencija.

Izvor: T a n j u g

EUSeverna MakedonijaBugarskaKiril Petkov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva