:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Septembar 19, 2023   13:07

0

89

Petković Aksoju: Svakodnevne, brutalne pretnje Kurtija govore da neće stati sa napadima na srpski narod

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Petar Petković upoznao je   ambasadora Turske Srbiji, Hamija Aksoja, sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na razgovore održane 14. septembra u Briselu.

,,Da Priština ništa ne preduzima u pravcu deeskalacije, vidljivo je pre svega na terenu, gde svakodnevno dolazi do novih ekcesa i zaoštravanja, ali je to bilo jasno i u Briselu, gde je Kurti pokazao da ne želi ni razgovor, ni dogovor", istakao je Petković.

On je naglasio da je Beograd i ovog puta insistirao na doslednom poštovanju do sada postignutih dogovora u dijalogu sa Prištinom uz posredovanje EU, pre svega na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je prištinska delegacija odbila, stavivši svima do znanja da Prištinu ne interesuju pregovori, dijalog i kompromis, ističe se u saopštenju. 

Petković je izrazio zabrinutost zbog situacije na terenu, jer svakodnevne, brutalne pretnje Kurtija srpskom narodu i Srpskoj listi nagoveštavaju da on neće stati sa napadima na srpski narod, a provokacije i napadi nisu u funkciji regionalne stabilnosti.   

Direktor Kancelarije za KiM jasno je istakao posvećenost državnog vrha Srbije kompromisnom sveobuhvatnom rešavanju kosmetskog pitanja, isključivo mirnim putem. 

Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petra Petkovića, suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti u pokrajini i na Zapadnom Balkanu i zato je važno odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima sprečiti destabilizaciju regiona i nove konfrontacije.

Izvor: Saioštenje/ TV Most; foto: Kancelarija za KiM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva