:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Novembar 17, 2020   21:31

0

91

Petković: Alarm međunarodnoj zajednici da hitno reaguje

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras da  je današnji napad na Srbina Zorana Trajkovića u Kišnici potvrda da bolbordi sa amblemom UČK u centralnom delu Kosova i Metohije nisu nikakav umetnički performans ili izraz pijeteta prema nekome, već ogoljeni poziv na nasilje.

"Fizički nasrtaj grupe Albanaca na Zorana Trajkovića flašama i kamenicama dogodio se nedaleko od bilborda kojim se slave zločinstva UČK, i očekujem da od strane međunarodnih predstavnika u našoj južnoj pokrajini bude shvaćen kao alarm za hitno reagovanje", naglasio je Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

U saopštenju dalje navodi da u ovim danima, kada su u delu albanske populacije na Kosovu i Metohiji emocije povišene zbog podizanja optužnica protiv nekadašnjih komandata UČK, neophodno je osigurati pojačano međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama južno od Ibra i stati na put javnoj popularizaciji zločina. 

"Postupci za ratne zločine moraju se voditi bez pritisaka javnosti u cilju prejudiciranja presuda, i to je preduslov napretka u procesu međunacionalnog pomirenja", ističe Petković. 

On upozorava međunarodnu zajednicu da je atmosfera na Kosovu i Metohiji prilično napeta i zapaljiva i da je potrebno preduzeti sve neophodne preventivne mere kako ne bi došli do još drastičnijih izliva nasilja nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Petar PetkovićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva