:

:

TV Most

Foto: Jutjub

clock

Avgust 27, 2020   18:59

0

97

Petković: Đorđević bez argumenata

Član Glavnog odbora SNS Petar Petković danas je u novom odgovoru opozicionom aktivisti Mlađanu Đorđevićevu ukazao da on u nedostaku argumentacije o katastrofalnoj politici Đilasa, Tadića i Jeremića o Kosovu, pribegava pokušajima napada.

"Pišem da Mlađanu Đorđeviću ponovim šta su radili njegovi šefovi i kumovi po pitanju KiM, a ne zbog toga što imam potrebu da se dopisujem, uz svo uvažavanje, sa gotovo nepoznatim čovekom, koji sebe naziva opozicionim aktivistom", naveo je Petković u saopštenju.

On ponavlja da su Đilas, Tadić i Jeremić tzv. nezavisno Kosovo na tacni izručili Prištini, navodeći njihovo prećutno saglašavanje sa pokušajem secesije KiM, kao i pogubno pitanje međuanrodnom sudu pravde.

"Još 2008. godine Tadić, Jaremić i Đilas znali su kakav će biti ishod odluke Međunarodnog suda pravde, ali vlast je tada bila preča od KiM", ukazuje Petković.

Podseća i da je takođe, u novembru 2018. godine tadašnja vlast Demokratske stranke dala dozvolu za raspoređivanje misije Euleks na KiM, što je bio i signal za Rusiju da ne stavlja veto na predsedničko saopštenje i Plan od 6 tačaka generalnog sekretara UN.

"Da Srbija nije prihvatila raspoređivanje Euleksa, UNMIK bi i danas u punom kapacitetu bio na KiM. Ovako, Euleks je sve svoje nadležnosti iz oblasti vladavine prava preneo na prištinske institucije, jačajući tzv. nezavisno Kosovo", napominje Petković.

Prema njegovim rečcima trio Tadić, Jeremić, Đilas doveli su Euleks koji je odgovoran što do dana današnjeg nije rasvetljeno nijedno ubistvo koje je počinjeno nad Srbima, ili se od istrage kao u slučaju masakra 14 žetelaca u Starom Grackom odustalo.

Napomje da je policija i carina Euleksa na administrativnim prelazima zamenjena prištinskim organima, kao i da je Euleks sramno posmatrao kako se brutalno hapsi direktora Kancelarije za KiM Marka Đurić.

"Koliko je odluka MSP značila Prištini najbolje je govorio Hašim Tači u SB UN kada je zahvalio Jeremiću i kada je rekao da je ta odluka postavila osnov za formiranje tzv. vojske Kosova. Da pitanje nije postavljeno, naša pozicija bi danas bila neuporedivo jača i snažnija", smatra Petković.

On ukazuje i da je 2010. godine, mimo rezolucije Skupštine Srbije, Tadić, Jeremić i Đilas menjaju rezoluciju Srbije u dogovoru sa EU, a borba za KiM preneta u Brisel u kome ne postoji veto ni Rusije ni Kine.

"Sve to vreme, Mlađan Đorđević je bio savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Tadića, i zato neka mu je prosto kada govori i o nekakvoj rusofobiji, kršenju ustava i slično", ukazuje Petković.

On ističe i da je Srpska lista postala projekat od nacionalnog značaja koji je uspeo da u nemogućim uslovima u prištinskim institucijama izbori pravo srpskog naroda da živi i opstane na KiM.

Za briselske sporazume iz 2012. koje spominje Đorđević, priznate su kosovske lične karte, Srbi naterani da se izjašnjavaju kao "Kosovari", uveden carinski pečat Prištine, podignuta granica između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku sa kojih je proteran naš narod, a poziv na podizanje barikada u danu povučen, ukazuje Petković.

Dodaje da je "zahvaljujući" toj carini, u vreme taksi od 100 odsto, Priština pucala na srpske privrednike koji su prevozili hranu i lekove u srpske sredine.

"Za razliku od šefova Mlađana Đorđevića, predsednik Vučić i Srpska napredna stranka nikada neće odustati od srpskog naroda na KiM, već će još jače i snažnije da se bore da zaštite svakog Srbina i obezbede bolju ekonomsku perspektivu građanima na KiM", poručuje Petković.

Mlađan Đorđević u pismu koje je uputio T a n j u g u  reagovao je na saopštenje člana Glavnog odbora SNS Petra Petkovića koje je prenela agencija, a u kojem ga Petković pominje. Đorđević pita šta nije tačno u njegovoj oceni da su "Vučić, Nikolić i Dačić" predali KiM onog trenutka kada su potpisali Briselski sporazum 2013. godine.

Petković je juče u saopštenju reagovao na autorski tekst Đorđevića u listu "Danas" i poručio da su jedini "izdajnički trio "Đilas, Jeremić i Tadić", čiji će rezultati političkih odluka o KiM ostati duboka rana koja će, kako je rekao, teško ikada biti zaceljena.

Izvor: T a n j u g

Petar Petković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva