:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2020   14:48

0

109

Petković: Hoti obmanjuje javnost pogrešno interpretirajući sporazume iz Brisela

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petkovik kaže da Avdulah Hoti nastavlja da obmanjuje javnost pogrešno interpretirajući sporazume iz Brisela i izmišljajući administrativne prepreke za realizaciju dogovora o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Nijedan od briselskih dogovora nema nikakve veze sa pitanjem statusa naše južne pokrajine, niti proces normalizacije odnosa ima ikakve veze sa ishodom dijaloga koji Hoti priželjkuje, a koji je samo plod njegove mašte.

Normalizacija odnosa je upravo proces kojim međusobne nesuglasice treba da budu otklonjene van konteksta separatističkih težnji albanske političke elite u Prištini.

Hoti ne govori istinu kada opravdava činjenicu da Priština sedam i po godina ne ispunjava svoje obaveze krijući se iza odluke takozvanog kosovskog ustavnog suda, jer niti je sudu postavljeno pitanje u skladu sa briselskim dogovorima, niti se on izjasnio o temi o kojoj je prema preuzetim obavezama Prištine trebalo da se izjasni.

Prema dokumentu koji nosi naziv „Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi“, Priština je trebalo da svom ustavnom sudu prosledi uredbu kojim se konstatuje poseban karakter ZSO, a ne sam sporazum ili Statut ZSO.

Takođe, u tački 21. Opštih principa jasno piše da će Statut ZSO biti potvrđen uredbom, koju će Priština poslati svom ustavnom sudu. Hoti dakle ne zna, ili se pravi da ne zna, osnovne elemente briselskog dijaloga i sporazuma dogovorenih uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju za javnost  direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva