:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Oktobar 07, 2021   15:23

0

134

Petković i Bergant o situaciji na KiM i sprovođenju sporazuma

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Slovenije u Republici Srbiji Damjanom Bergantom, koga je informisao o nedavno održanim razgovorima Beograda i Prištine u Briselu i sprovođenju postignutih sporazuma.

Petković je u saopštenju za javnost naglasio da je najvažnije da je poslednjim sporazumom u Briselu sačuvan mir u našoj južnoj pokrajini i da je došlo do povlačenja jedinica ROSU sa severa KiM, koje je zamenio KFOR. On je podsetio da je rešenje sa nalepnicama dogovoreno kao privremeno dok ne bude pronađeno trajno rešenje koje će biti predstavljeno u dijalogu na visokom nivou.

Petković je upozorio da Aljbin Kurti pokušava da dogovor iz Brisela predstavi kao početak epohe nekakvog reciprociteta, a apsolutno je jasno da se zapravo radi samo o sprovođenju postignutih sporazuma i da naš odnos sa Prištinom može da bude isključivo asimetričan, jer je jedino Srbija u tom odnosu međunarodno priznata država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. 

Petković je istakao da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno i političko rešavanje svih otvorenih pitanja, ali i odlučan u zahtevu da se do sada postignuti sporazumi moraju poštovati i sprovoditi  i da će, shodno tome, jedina tema tokom sledećeg dijaloga, biti isključivo formiranje Zajednice srpskih oopština. Iako je svima jasno da Priština u dijalogu vrši opstrukciju u implementaciji potignutih sporazuma, mi dosledno tražimo da se poštuje dogovor, na koji su potpis stavili i Beograd i Priština i EU, a ZSO je ključ i osnov normalizacije odnosa, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Damjan BergantPetar PetkovićKancelarija za KiMKiM

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva