:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2021   7:58

0

120

Petković i Bisljimi za pregovaračkim stolom u Briselu

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastaće se u Briselu kako bi razgovarali o situaciji na severu Kosova i Metohije.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj poručio je ranije da bi sastanak glavnih pregovarača bio prvi pozitivni korak u smirivanju tenzija.

Pozvao je Beograd i Prištinu na bezuslovnu deeskalaciju na severu Kosova i Metohije hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da EU od Beograda i Prištine očekuje da se uzdrže od jednostranih akcija ili provokacija i da iskoriste platformu koju nudi dijalog kako bi rešili sva otvorena pitanja, uključujući i slobodu kretanja i registarske tablice.

Dvadesetog septembra na administrativnim prelazima počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu. 

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene na administrativnim prelazima, a Srbi sa severa KiM blokiraju puteve u znak protesta. 

Izvor: RTS

KiMPetkovićBisljimibarikadeadministrativni prelaziBriseltablice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva