:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Septembar 14, 2021   16:28

0

29

Petković i Lo Kaš: Normalizacija odnosa u interesu ne samo građana na KiM, već i u interesu mira i stabilnosti celog regiona

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, odražanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Petković je nalasio da posle poslednjih razgovora sa prištinskom delegacijom u Briselu nema mnogo razloga za optimizam, s obzirom na to da je Bislimi odbio da razgovara o prethodno postignutim dogovorima i njihovoj implementaciji. „Bislimi je bežao od razgovora o Zajednici srpskih opština, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja i do jedinog pomaka se došlo po pitanju nestalih“, rekao je direktor Petar Petković.

Petković je istakao da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i da je to civilizacijsko pitanje, u čijem rešavanju treba izbeći svaku vrstu politizacije, naglasivši da je Beograd do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, dok sa druge strane ne postoji ni minimum dobre volje da se to isto učini.

Petković je izrazio očekivanja da će otvaranje arhiva tzv. OVK, sa čime se Priština nevoljno saglasila, suočena sa dokazima da ti arhivi postoje, koje je iznela naša strana, pomoći da se dođe do valjanih mehanizama i konkretnih akcija u rešavanju pitanja nestalih lica.

Direktor Petar Petković je sagovornika upoznao i sa činjenicom da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, pa je tako nedavno njemu, treći put ove godine, onemogućen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog navodne zapaljive retorike, prilikom polaganja kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, što je naša strana demantovala video snimkom.

„Pored flagrantnog kršenja sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja, Priština kontinuirano krši Briselski sporazum i u delu koji se odnosi na pravosuđe i zaštitu osnovnih ljudskih prava naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, što je  potvrđeno nedavno donetom pravosnažnom presudom kojom je, zbog izjava o Račku, na dve godine zatvora osuđen predsednik opštine Zvečan, Ivan Todosijević“, istakao je Petković.

I pored svega ovoga, Beograd će ostati dosledno opredeljen za dijalog i mirno rešavanje svih nesuglasica, ali će nastaviti i da insistira na implementaciji svih do sada postignutih dogovora, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković

Sagovornici su se na kraju saglasili da je normalizacija odnosa u interesu ne samo građana na Kosovu i Metohiji, već i u interesu mira i stabilnosti celog regiona.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?