:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 01, 2022   17:53

0

84

Petković: Kurti da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma

Beograd neće dozvoliti da Srbi sa Kosova i Metohije budu žrtve niti mete iracionalne politike Aljbina Kurtija koji zna samo za izazivanje incidenata i retoriku mržnje, a nikako za poštovanje sporazuma i smirivanje tenzija kroz dijalog i kompromis, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Kako se navodi u saopštenju Petkovića, upravo je to svrha izgovorene prikrivene Kurtijeve pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu KiM zbog navodnog neplaćanja električne energije i nagomilanih dugova, jer takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti. 

Činjenica je da bi Aljbinu Kurtiju bilo bolje da počne da primenjuje sporazume iz Brisela, iz oblasti energetike, od kojih je prvi postignut još 2013. godine, a drugi 2015. godine i kojima je predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju električnom energijom, ali se to do dana današnjeg nije desilo. 

Istovremeno je nesuvislo da Kurti optužuje Srbe na severu Kosova i Metohije zbog neplaćanja struje jer je godinama unazad Beograd uredno plaćao svu potrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu KiM.

Upravo zbog nerešene situacije na terenu koja je nastala Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma, trudimo se da se kroz dijalog u Briselu izborimo za rešenja koja su u interesu svih i održiva na terenu, da bismo sačuvali prekopotrebni mir i stabilnost na prostoru KiM. 

Zbog toga ovakve neodgovorne Kurtijeve izjave ne služe u pravcu rešavanja problema, nego generišu novu potencijalnu krizu i Beograd očekuje da umesto pretnji Kurti počne da primenjuje sporazume, a Evropska unija, kao posrednik u dijalogu utiče, na njega da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Petar PetkovićAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva