:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2023   16:18

0

127

Petković: Kurti nastavlja politiku etničkog čišćenja Srba na KiM

Današnje brutalno hapšenje trojice Srba od strane ROSU policajaca, predstavlja nastavak etničkog čišćenja od strane Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković na konferenciji za novinare.

Petković je naglasio da je očigledno da je Kurti krenuo u relizaciju pretnji, po završetku razgovora  u Briselu da će Srbi da pate i plate.

“Danas je ROSU policija uhapsila Iliju Elezovića, starijeg čoveka, domaćina. Sačekali su ga kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici i brutalno uhapsili i odveli su ga u pravcu Prištine. On je inače težak onkološki bolesnik. Nakon toga, u Zvečanu, Kosovska policija, tako što je prvo blokirala ceo Zvečan, hapsi Dragana Milovića, nekadašnjeg policajca, raseljeno lice, takođe domaćina, oca troje dece. I on je odveden u pravcu Prištine”, rekao je Petković.

“I tu nije stala kosovska policija, već hapse i trećeg Srbina i to sada južno od Ibra, Zorana Kostića, čoveka koji ima 73 godine. Njega su bukvalno oteli”, naglsio je Petković.

Prema rečima Petkovića, u hapšenju Kostića učestvovali su i radnici prištinske elektrodistribucije koji su pozvali Kostića da izađe, kako bi, navodno proverili njegovo brojilo.

“U trenutku kada je on izašao ispred kapije, došao je džip civilnih registarskih tablica i trojica policajaca u civilu su bukvalno ugurali tog starijeg čoveka u džip, i takođe odveli u pravcu Prištine”, rekao je Petković.

Petković je ukazao da je u toku još jedna akcija nasilja kosovske policije u srpskim sredinama.

“Ovog puta reč je o selu Kajkovo, u opštini Leposavić gde je i dalje prisutna kosovska policija. U većem broju, kosovske snage su prisutne u ovom malom srpskom selu, valjda sa namerom da i tamo uhapse nekog Srbina”, rekao je Petković. 

On je upitao zašto se sve ovo dešava nakon poslednje rudne dijaloga u Briselu i može li međunarodna zajednica da zaustavi Aljbina Kurtija.

„Neko mu daje dozvolu za šikaniranje Srba, a ko je taj uskoro će se saznati“, rekao je Petković.

Petković je pojasnio da su ti koji govore o "politici dveju strana" oni koji suštinski podržavaju Kurtija jer je nemoguče da pored svih upozorenja Kurti nastavlja sa nasilnim ponašanjem.

Petković je istakao da se brutalne akcije kosovske policije vrše isključivo po nalogu Aljbina Kurtija koji želi da protera srpski narod sa Kosova i Metohije.

“Ovo jeste primer etničkog čišćenja srpskog naroda sa Kosova i Metohije, jer sve ono što poslednjih godina radi Aljbin Kurti ima za cilj da protera srpski narod  sa vekovnih ognjišta”, naglasio je Petković.

“Aljbin Kurti je taj koji želi da izazove rat, pored svih poziva i pritisaka međunarodne zajednice da krene u pravcu deeskalacije. Očigledno je da ima podršku nekoga, a ima podršku onih koji sve vreme govore o politici dveju strana. Kada je Kurti isključivi krivac, kada je Priština ta koja je isključivo odgovorna zašto nismo imali napredak u dijalogu, imate one koji kažu nije samo Kurti krivac, moramo da osudimo i Beograd, koji žele uvek da podele odgovornos na dve strane. To su upravo oni koji suštinski podržavaju Aljbina Kurtija”, rekao je Petković.

"U poslednja dva i po meseca nisu ništa nažao Srbi učinili, nikoga nisu napali, žive svoje živote. I sam Kurti je pred odlazak u Briselu govorio kako je mirno na severu Kosova. Zbog čega ova hapšenja nakon dijaloga u Briselu i ponašanje ovakvo Aljbina Kurtija. Znate kako reaguju u Priložju,  i u Zvečanu kada vide ogroman broj policijskih  snaga kosovske policije sa dugim cevima. Kao najveće kriminalce ih hapse, penzionere, onkološke bolesnike", rekao je Petković.

Petković je još jednom rekao na pitanje novinara koji će biti dalji potezi Srbije da međunarodna zajednica, KFOR i Euleks zaustave Kurtija i dalji progon Srba, jer postoje dokumenti koji to potvrđuju i pozivaju na deeskalaciju.

On je ponovio Kurtijeve reći iz Brisela da će Srbi da plate i pate na Kosovu i to je i potvrdio daljim hapšenjima i progonom Srba. 

Na pitanje novinara zašta se terete uhapšeni Srbi, kako je rekao Petković na teret im se stavljaju ratni zločini. 

Ponovio je da nama ne treba njihova dozvola da uđemo na sver KiM , već da oni zloupotrebljavaju sve stavke iz dokumenata i da to što prete predsedniku Vučiću pokazuje koliko su daleko otišli.

Petković se osvrnuo i na nelegalnu eksproprijaciju zemljišta u Leposaviću i dodao da je Srbija uputila i za to pisma i dokumente međunarodnoj zajednici.

"Sve vreme pozivamo na mir, pozivamo na dijalog, ali ima granica kada će i našem strpljenju doći kraj. Moramo da diplomaskim i političkim načinima sačuvamo mir jer su u pitanju životi ljudi i mora da prestane šikaniranje našeg naroda", dodao je on. 

Na pitanje kako komentariše izjavu albanskog ministra da će zabraniti Vučiću da uđe na sever KiM, a ako proba da će ga uhapsiti, rekao je da je to sramno i nedopustivo, jer nekome ko vodi dijalog na najvećem nivou se preti hapšenjem.

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se što pre sazove hitna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će se razmatrati o situaciji na Kosovu. 

Petković je dodao da očekuje odgovor sa Zapada da li mogu da "obuzdaju" Aljbina Kurija ili ne, jer kako je naveo ovo više nema smisla. 

"Očigledno  svi potezi Kurtija su ili koordinirani, ili sa prećutnom saglasnošću nekog ko javno poziva na deeskalaciju, a iza kamera po ramenu tapše Kurtija. Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje, a koje taj i ko su ti vrlo brzo će se saznati i o tome će govoriti predsednik Srbije na Generalnoj skupštini UN", dodao je on.  

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMPetkovićhapšenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva