:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Decembar 17, 2021   11:32

0

94

Petković: Kurti zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Povodom izjave Aljbina Kurtija da je "formiranje ZSO u interesu Srbije, a ne Kosova", te da on ne mora da se bavi tim pitanjem, reagovao je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji je u saopštenju za javnost naveo da je Kurti zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Aljbin Kurti je još jednom, javno odbijajući da prihvati obavezu Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i potvrdio svoju poziciju destabilizatora regiona", navodi Petković. 

On naglašava da Kurti odbija da shvati da postoji jasan kauzalitet između napretka u dijalogu Beograda i Prištine i ukupnih ekonomskih i bezbednosnih prilika u regionu, i da svaki put kada javno obesmisli taj proces on radi i protiv interesa sopstvenih sunarodnika.      
 
"Ako Kurti ne shvata da su regionalna stabilnost, društveni i ekonomski napredak i u interesu Albanaca na Kosovu i Metohiji, a očigledno ne shvata, onda se bavi pogrešnim zanimanjem. 

Istrajavajući u svojoj politici da je ono što je dobro za Srbe automatski loše za njega i za Albance na Kosovu i Metohiji, Kurti priznaje da je čovek prošlosti, da je nepopravljivo zarobljen u agresivnim ideološkim matricima, i da daje prednost konfliktu, a ne saradnji", rekao je direktor Kancelarije za KiM.   

Petković ističe da je formiranje Zajednica srpskih opština u interesu Srbije i srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, jer ona je ispregovarana kao čvrst mehanizam zaštite prava i položaja Srba na Kosovu i Metohiji, ali to ne bi smelo da bude problem ni za jednog normalnog i progresivnog albanskog političara.  

"Beogradu je, sa druge strane, u interesu da i Albanci u našoj južnoj pokrajini žive bolje, i mi, za razliku od Kurtija, nikada nismo svoju poziciju u dijalogu gradili tako što smo nastupali sa željom da nekome bude loše. 

Produktivan nastavak dijaloga je, prema našem viđenju stvari, u opštem interesu, ali bojim se da značajniji pomaci neće biti mogući dok su u Prištini na vlasti političke strukture koje permanentno obesmišljavaju dijalog, odbijajući da sprovodu preuzete obaveze", stoji u saopštenju Petkovića.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Petar PetkovićZSOAljbin KurtiBeogradPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva