:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Mart 22, 2021   17:23

0

140

Petković: Kurtijevi zahtevi apsurdni i potkopavaju dijalog Beograda i Prištine

"Današnje poruke Aljbina Kurtija kojima dovodi u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština i Srbiji preti potraživanjem navodne ratne odštete direktno potkopavaju svaku mogućnost i budućnost dijaloga", ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. 

Prema njegovim rečima,  zahtev Kurtija da Srbija tzv Kosovu "isplati oko tri milijarde evra na ime ratne štete" dodatno je apsurdan kada se uzme u obzir da je prema međunarodnom pravu nemoguće da jedna pokrajina potražuje ratnu odštetu od svoje države. 

"Osnovi preduslov za nastavak razgovora je građenje međusobnog poverenja, a toga nema bez poštovanja i sprovođenja do sada potpisanih sporazuma", naveo je Petković. 

Petković je dodao da je "Beograd kao kredibilan partner u dijalogu ispunio sve svoje međunarodno preuzete obaveze i očekuje da sa druge strane pregovaračkog stola ima pouzdanog sagovornika koji je takođe spreman da implementira dogovoreno". 

"Zbog toga očekujemo da Priština napusti izbornu i ratničku retoriku i umesto pretnji "velikom Albanijom" ili negiranja svojih obaveza, pristupi formiranju Zajednice srpskih opština onako kako je pre 2894 dana dogovoreno u Briselu, bez naknadnih jednostranih interpretacija", ukazao je Petković. 

"Beograd će uvek biti spreman da razgovara i podrži inicijative i sporazume koji za cilj imaju građenje zajedničke budućnosti i mira na ovim prostorima, ali na ucene nikada neće pristati", zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKancelarija za KiMPetkovićKurtizahtevidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva