:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2021   19:49

0

159

Petković: Međunarodna zajednica da reaguje na Kurtijeve izjave o "Velikoj Albaniji"

Međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom, saopštio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

To reagovanje međunarodne zajednice, naglašava Petković, mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba.

Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu.

Iako su Kurtiju usta puna mira i stabilnosti, Kurti zna da stvaranje takozvane "Velike Albanije" znači fatalnu destabilizaciju regiona i izazivanja domino efekta sa nesagledivim posledicama. 

Ne može biti mirnog i demokratskog referenduma o stvaranju "Velike Albanije", jer oni koji bi na tom referendumu glasali ne raspolažu Kosovom i Metohijom i protiv sebe bi imali većinski deo čovečanstva koji podržava međunarodno pravo.

Oni koji podržavaju Kurtija u fašističkim i ekspanzionističkim idejama neka dobro razmisle šta i koga podržavaju i čemu takva politika vodi. Jer kakav je Kurti u svojim suludim namerama najbolje pokazuje što odbacuje Zajednicu srpskih opština, a svesrdno prihvata i traži Veliku Albaniju, koja je tokom Drugog svetskog rata kao fašistički projekat, dovela do istrebljenja ogroman broj srpskog stanovništva, čineći nezapamćene zločine.

Srbija i srpski narod čuvaće stabilnost regiona do poslednjeg daha, ali Kurti je sasvim očigledno čovek podlih i opasnih namera i marioneta pojedinih centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Petar PetkovićAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva