:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Decembar 14, 2020   15:56

0

329

Petković: Ni Srbija, ni Vučić ništa nisu predali Prištini, Severu KiM neće biti prekinuto snabdevanje strujom (video)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da neće prestati snabdevanje električnom energijom domaćinstava na severu Kosova i Metohije.

“Pojedini opozicioni političari koji nemaju ni obraza niti srama poslednjih dana pokušavaju da svojim dezinformacijama unesu nemir u srpski narod na KiM, pogotovu na severu.  Prvo su obmanjivali javnost i govorili kako neće biti struje na severu KiM a kada sam im na to pitanje odgovorio, upravo sa Kosova i Metohije, upravo sa Severa, dok oni pitanje postavljaju iz toplih stanova u Beogradu, onda su krenuli da postavljaju drugo pitanje, s obzirom da smo ih u ovom prvom pitanju uhvatili u laži a to je da država Srbija, predsednik Aleksandar Vučić, Vlada RS i Kancelarija za KiM navodno predaju elektro-energetski system na Severu KiM u ruke Prištini, što je još jedna laž i potvrda da ti opozicioni političari čine sve kako bi naneli štetu svojoj državi Srbiji, a pre svega, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković tokom obraćanja medijima.

Petković je rekao da “oni koji napadaju i govore da nešto predajemo, očigledno polaze od sebe”.

“I Jeremić, i Đilas, i Tadić i Đorđević dok su bili na vlasti, do 2012. činili su sve da bukvalno na tacni Prištini isporuče takozvanu nezavisnost Kosova. 2001. godine Goran Novaković, koji je tada bio minister rudarstva i energetike, minister Demokratske stranke potpisao je sporazum sa UNMIK-om gde se tadašnja Vlada i ministarstvo obavezuju da UNMIK-u predaju u nadležnost upravljanje nad elektro-energetskim sistemom na KiM. 2004 godine UNMIK tu svoju nadležnost kao i mnoge druge nadležnosti, postepeno predaje u ruke Prištini, odnosno privremenim institucijama samouprave tako što 2004. godine se donosi Zakon o energetici u Skupštini tzv.Kosova gde sada tu nadležnost upravljanja nad elektroenergetskim sistemom i na Jugu in a Severu KiM preuzima prištinski operator prenosnog sistema”, istakao je Petković i dodao da se sve to dešavalo u godini pogrom 2004. godine kada je proteran srpski narod sa Kosova i Metohije.

On je ukazao da tadašnja vlas nije učinila ništa da stane u odbranu svoga naroda.

“I Demokratska stranka i njeni predstavnici koji danas napadaju te 2004 godine su čutali po pitanju energetike i ništa nisu uradili po pitanju zašto UNMIK nadležnost upravljanja predaje Prištini. To se samo pojačavalo iz godine u godinu, naročito nakon 2008. godine kada je tzv. Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost”, naglasio je Petković.

“2012. godine Srpska napredna stranka dolazi na vlast i suočavamo se sa realnošću, posebno kada govorimo o elektroenergetskom sistemu gde imamo stanje koje traje 20 godina.a to je da prištinski operator prenosnog sistema upravlja elektroenergetskim sistemom na KiM onako kako je to DS predala UNMIK-u, a UNMIK zatim predao Prištini”, rekao je Petković.

Kako je rekao, od 2012.godine vlast SNS je pokušala da ispravi nasleđeno stanje i 2013.godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, zaključen je i Sporazum o energetici kako bi se popravilo stanje u energetici koje nam je ostavljena a kojim se predviđa formiranje dve ćerke firme EPS-a iz Zajednice srpskih opština koje treba da se bave trgovinom, snabdevanjem i distribucijom električne energije.

''Na taj način pokušali smo da zaštitimo i osiguramo bezbednost za Srbe na severu KiM, da popravimo situaciju koju smo nasledili zahvaljujući Ðilasu, Jeremiću, Ðorđeviću'', rekao je Petković.

Prema zaključcima EU iz 2015.godine dogovoreno je da se te dve firme nazivaju EPS trgovina i Elektrosever.

Dodao je da, pošto još uvek nije formirana ZSO, Priština odbija i registraciju tih firmi i istakao da, dok se ne formiraju, za Srbiju ne postoji nijedan razlog da se bilo šta menja kada je reč o elektroenergetskom snabdevanju.

“Kada neko kaže da nešto predajemo mora dobro da zna da smo mi, kada je pitanje upravljanja koje je DS predala Prištini, borili i činili sve da zaštitimo naš elektroenergetski sistem, i sada se borimo jer ovde nije reč o imovini”, naglasio je Petković.

Ponovio je da se Srbija ništa nije potpisala niti se obavezala na predaju energetskog sistema Prištini što, kako je rekao, dokazuje i pismo od 19.11.2018. koje je UNMIK uputio Elektromreži Srbije, a u kojem se navodi da pitanje imovine treba da se rešava u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

''To jasno pokazuje da mi ne damo našu imovinu i da želimo da se dogovaramo kada je reč o imovini, da zaštitimo naš elektroenergetski sistem'', naveo je Petković.

Stvari idu dalje, kako je rekao, jer stvari na počinju od Srpske napredne stranke.

“Prištinski operator prenosa električne energije stupio je u ugovorni odnos sa Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema, iako se država Srbija bunila i izglasali da KOST dobije kontrolnu oblast. KOSTT je dobio kontrolnu oblast jer je većina članica u toj organizaciji tako glasala, a te države su se tako ponašale na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je doneo savetodavno mišljenje na katastrofalno pitanje Vuka Jeremića koje je prouzrokovalo da Međunarodni sud pravde u Hagu da neku vrstu legitimnosti kosovskoj nezavisnosti'', naveo je Petković.

Prema njegovim rečima bitno je da Kosovo i KOST nisu član NCO-a jer članstvo predstavlja viši stepen odnosa sa ovom organizacijom.

"Jedna država može da ima više zasebnih kontrolnih oblasti. Tako na primer Nemačka koja je jedna država, ima četiri kontrolne oblasti. I dok se sve to dešava mi se borimo, bez obzira što smo bili protiv ove odluke povezivanja KOST i NCO i bez obzira što to pitanje ne prejudicira status KiM, mi činimo sve sa naše strane da se obezbedi električna energija za Srbe na KiM, za naš narod, da sačuvamo vitalne interese u okviru koga rešavamo probleme koji su nam nasleđeni i što je najbitnije da sačuvamo mir i stabilnost na KiM", naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da “ništa nije država Srbija predala, niti predsednik Aleksandar Vučić, niti premijerka, niti Kancelarija za Kosovo i Metohiju, već oni koji govore o predaji polazi od sebe i Đorđević i Jeremić i Đilas, jer su oni ti koji su nam ostavili to katastrofalno faktičko stanje i po pitanju energetike još od 2001. godine".

"Sada oni imaju obraza da govore kako neće biti struje. Pošto struje ima, sada menjaju ploču i govore kako predajemo nešto Prištini. A šta to predajemo? Pa mi smo ti koji smo zaustavili i sprečili da 18 država i dalje priznaju nezavisnost Kosova, Vuk Jeremić je taj koji je doveo Euleks na Kosovo i Metohiju, a mi smo ti koji se borimo i gradimo da sačuvamo našu institucije na Kosovu i Metohiji. U vreme Demokratske stranke stvorena je granica između Srba i Srba, na Brnjaku i Jarinju, uveden carinski pečat i kosovska lična dokumenta. To su prave činjenice i to je ono što javnost Srbije treba da zna", zaključio je Petković.

Izvor: TV Most

KiMPetkovićKancelarija za KiMVučićelektrična energija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva