:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2019   9:55

0

143

Petković o zaključcima sastanka predsavnika SL i Đurića

Srpska lista neće ulaziti u koalicije niti postizati bilo kakve dogovore u vezi sa formiranjem kosovske vlade sve dok Priština ne počne na ravnopravan način da tretira SL, koja je sa 6,5 odsto osvojenih glasova jedini legitiman predstavnik srpskog naroda na KiM, izjavio je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

 

U gostovanju na TV Pink, Petković je naveo da je to bio jedan od pet zaključaka na jučerašnjem sastanku predstavnika Srpske liste sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem na kojem je tema bila buduće političko delovanje te stranke.
Zaključak je, navodi Petković, i da Beograd neće dozvoliti ponižavanje srpskog naroda i osporavanje njegove izborne volju, kao i da neće dozvoliti da Aljbin Kurti ili bilo ko drugi bude taj koji će da određuje ko su predstavnici Srba na KiM.
"Znamo da bi oni to želeli da urade i da bi to uradili da je neko drugi osim Srpske liste na tim pozicijama, ali tako ne može sa Srpskom listom, jer je ona jedina koja će određivati svoje predstavnike i odabrati jednog ili više ministara. U suprotnom, ako Srpska lista ne učestvuje u toj vladi, ta vlada neće imati legitimitet i neće biti formirana po njihovim unutrašnjim propisima", rekao je Petković.
Treći zaključak, kaže Petković, jeste da će se u slučaju novih pritisaka Prištine na srpske institucije, Srbi solidarno povući iz svih institucija i da će krenuti, kako navodi, nenasilan otpor srpskog narod prema nezakonju.
Petković je naveo i da je jedan od zaključaka da se ukinu takse na srpsku robu, kao i da se nastavi sa investicionim ciklusom Vlade Srbije na KiM, gde se trenutno radi 346 projekata ukupne vrednosti više od 100 miliona evra.
Govoreći o navodno otrovanim glasačkim listićima iz Srbije, Petković kaže da je sada jasno da je to bio još jedan u nizu pritisaka Prištine koji je imao za cilj da se unizi i poništi izborna volja Srba na KiM.
Navodi da to Prištini nije pošlo za rukom i da je Srpska lista ubedljivo pobedila osvojivši svih 10 mandata, a to je, ističe, podvučeno i na jučerašnjem sastanku.
Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović kaže da je Priština od početka pokušavala da ospori rezultate Srpske liste i nametne Srbima druge predstavnike koji su osvojili minoran broj glasova. "Još jednom se pokazalo da volju srpskog naroda niko ne može da pokori, pokazalo se koliko naš narod veruje Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću i koliko je rešen da ostane na KiM", rekao je Popović.

 

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva