:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Jun 03, 2021   16:24

0

160

Petković: Obavestiću Lajčaka i Palmera o incidentu u Orahovcu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da će o današnjem incidentu u Orahovcu obavestiti u direktnom razgovoru posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD Metjua Palmera.

Petković kaže da će ih obavestiti i o ostalim incidentima, te da će informacije preneti i međunarodnim predstavnici na KiM, čija je, kako podseća, misija, mandat i dužnost da osiguraju bezbednost srpskog naroda i miran suživot u pokrajini.

Danas je, naime, na kući raseljenog Srbina u opštini Orahovac, u kojoj trenutno živi mladi bračni par Vitošević, osvanuo grafit sa ispisanom porukom koja veliča takozvanu "veliku Albaniju" i nezavisnost samoproglašenog tzv. Kosova, saopštila je Kancelarija za KiM.

Na tom objektu, koji se nalazi preko puta vrtića napisana je poruka na engleskom "Big Albania", kao i poruka "Kosovo is Kosovo 17.02.2008".

Petković kaže da se takvim "opasnim vidom zastrašivanja i glorifikovanja jedne tvorevine u kojoj nema mesta za Srbe, našem narodu južno od Ibra šalje nedvosmislena poruka da na svojim vekovnim ognjištima nisu dobrodošli".

"Politika zastrašivanja, pretnji, ucena, fizičkih napada, svakodnevno je prisutna u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a samo od početka godine, za prvih pet meseci, zabeleženo je 55 različitih incidenata u kojima su mete bili Srbi, njihova imovina, crkve, pa čak i deca", kaže Petković a navodi se u saopšenju Kancelarije.

On konstatuje da je to realnost sa kojom mora da bude upoznata i međunarodna javnost, jer je, poručuje, nedopustivo da jedna etnička zajednica u svojim domovima i na kućnim pragovima gotovo svakodnevno bude izložena progonu, napadima i zastrašivanjima.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Petar PetkovićOrahovacMetju PalmerMiroslav Lajčak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva