:

:

TV Most

clock

Decembar 23, 2020   20:00

0

203

Petković: Očekivani napadi fon Kramon na Vučića

"Očekivano je to što Viola fon Kramon, kao otvoreni promoter samoproglašene nezavisnosti Kosova, govori ono što prija ušima političara u Prištini i opsesivno napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako je on nesumnjivo jedan od najodgovornijih i najuspešnijih političara u Evropi", rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, reagujući na izjavu nemačke poslanice u EP Viole fon Kramon da "izjava Aleksandra Vučića o nezavisnosti Kosova nije poslednja, jer je Vučić svestan da međusobno priznavanje vodi do članstva u EU".  

"Srbija, suprotno njenim tvrdnjama, ne kalkuliše sa pitanjem statusa naše južne pokrajine, jer naše stanovište je, za razliku od onog koje zastupa Fon Kramon, utemeljeno na međunarodnom pravu, ali i na evropskim vrednostima", naveo je Petković. 

"Za jednog iskrenog promotera demokratije", istakao je Petković, "bavljenje Kosovom i Metohijom u instituciji kakva je Evropski parlament, pružalo bi bezbroj izazova i mogućnosti da se unaprede uslovi života, demokratski standardi i ljudska prava na terenu, ali to nije u fokusu poslanice Fon Kramon".

On je ukazao da bi "Fon Kramon revnosnije i poštenije obavljala funkciju izvestioca Evropskog parlamenta kada bi, umesto što svu svoju energiju usmerava na promociju samoproglašenog Kosova, deo svog vremena i pažnje posvetila, recimo, ugroženosti Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ili recimo, činjenici da se na terenu niko ne bavi pitanjem procesuiranja odgovornih za ubistva i otmice novinara". 

"Još jednom, sa iskrenim razočaranjem, konstatujem da je velika šteta i za Evropski parlament i za žitelje Kosova i Metohije to što jednu tako odgovornu i potencijalno korisnu funkcija obavlja osoba koja nije spremna da svoj posao radi iskreno i u skladu sa evropskim i demokratskim vrednostima i standardima", naveo je Petković u saopštenju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je danas ranije da ne veruje da je stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija neće priznati Kosovo dok je on predsednik, poslednja reč vlasti u Beogradu po ovom pitanju, jer kako tvrdi Vučić je "svestan, da međusobno priznavanje vodi do članstva u EU".

Ona je u intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku rekla da će do uzajamnog priznanja doći, ali da je pitanje u kom obliku i šta će biti unutar opšteg paketa.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMPetkovićKancelarija za KiMVučićfon Kramon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva