:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 24, 2022   13:58

0

154

Petković otvorio štand Kancelarije za KiM na Sajmu knjiga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković pozdravio je danas prisutne na otvaranju štanda Kancelarije za KiM na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji predstavlja jedan od najznačajnih kulturnih događaja u ovom delu Evrope.

Svečanom otvaranju štanda Kancelarije za KiM i prigodnom kulturno-umetničkom programu prisustvovao je i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Pozdravljajući prisutne, Petković je istakao da će Kancelarija ove godine predstaviti preko 100 naslova poštovaocima pisane reči.  

„Naše Kosovo i Metohija predstavlja neiscrpni izvor za naše stvaralaštvo, za naše izdavače i zbog toga ćemo se  i ove godine predstaviti poštovaocima književne reči sa preko 100 naslova. Predstaviće se brojni pisci, pesnici, umetnici, ali i brojne naše institucije, fakulteti, univerziteti, bibliotke i druge organizacija sa prostora KiM“, rekao je Petković.

„U toj našoj pisanoj reči, u knjigama, zapisima, brojnim naslovima, vekovima unazad svedočimo čije je Kosovo i Metohija, svedočimo o našem životu na KiM, ali svedočimo i o stradanju srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini. Svedočimo i o nečemu mnogo višem, o nadi da živimo slobodno i da će doći taj dan da ćemo moći u miru, držeći se te naše pisane reči, da svedočimo i o tome da smo kao narod opstali na našem KiM, kao što smo opstajali vekovima“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM. 

On je podsetio na značaj očuvanja srpskog jezika, istakavaši da čuvajući naše pismo čuvamo suštinu našeg postojanja.
„ Mi u našim naslovima i našim knjigama čuvamo srpsku reč, jer čuvajući naše pismo, naš jezik, ne samo da čuvamo našu kulturu već mnogo više od toga, čuvamo samu suštinu našeg bića i našeg postojanja. Zbog toga su ovakva okupljanja i sajmovi izuzetno značajni jer govore o značaju jednog naroda koji postoji vekovima i koji će vekovima opstati i ostati na svojoj zemlji“, zaključio je direktor Petar Petković.

Štand Kancelarije za KiM svečano je otvoren Himnom srpskoj zastavi u izvođenju studenata i profesora Pedagoškog fakulteta u Jagodini i Učiteljskog fakukteta u Leposaviću. U programu je učestvovao i dečiji hor „Deca božurova“ iz Leposavića sa pesmom Srbijo moja i muzički sastav Umetničkog udruženja Prizrenaca “Bistrica“ sa pesmom Ej u Prizrenu.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Petar PetkovićSajam knjigaBeogradštand Kancelarije za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva