:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

April 16, 2021   8:53

0

227

Petković: Pomoć za Srbe na KiM biće isplaćena do kraja maja

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću privremene prištinske institucije ponovo su zabranile ulazak na KiM. Petkoviću je onemogućeno da u Zvečanu uruči ključeve novoizgrađenih stanova a u Gračanici je trebalo da poseti nedavno pretučenog mladića.

Ovoga puta iz Prištine je stiglo obaveštenje da se Petkoviću ne dozvoljava ulazak na KiM zbog pandemije iako je, kako kaže, i on i njegov tim i vakcinisan i revakcinisan.

"Danas sam trebao da uručim ključeve 12 novih stanova a zatim u Gračanici da posetim mladića koji je pretučen pre par dana. Ne znam šta razmišlja Kurti i vlada prištine kada glavnom pregovaraču zabranjuje ulazak. Ovo je direktno kršenje svih sporazuma", rekao je za RTS Petar Petković.

Prema rečima Petkovića Prištini kada odgovara oni dozvole ulazak a kada im ne odgovara zabrane.

"Ovo ne doprinosi dijalogu već ga podriva a Priština pooštrava antisrpsku retoriku. Beograd se striktno drži svih sporazuma potpisanih u Briselu. Obavestili smo sve relevantne institucije, a na ovom primeru se vidi ko poštuje a ko krši procedure. Nemamo iskrenog sagovornika u Prištini, spremnog na razgovor", istakao je Petković.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je cilj njegove posete bio između ostalog i da umirim srpski narod i da im kažem da ne nasedaju na provokacije.

"Nećemo da dozvolimo provokacije i dalje ćemo da čuvamo mir. Ja morim Prištinu da se ne igraju sa Srbima i da ne ohrabruju ekstremiste da napadaju naše crkve, našu kulturnu baštinu i ljude", naglasio je Petković.

Petković je za RTS rekao i da je usvojen zaključak vlade koji će omogućiti pomoć za sve Srbe na KiM. 

"Reč je o jednokratnoj pomoći od 200 evra za sve nezaposlene i po 100 evra za zaposlene, penzionere i decu. Nema prijavljivanja, svi će biti obavešteni i dobiće novac do kraja maja", objasnio je Petković.

Rebalansom budžeta Srbije za KiM je opredeljeno 4 milijarde evra.

Izvor: RTS

KiMKancelarija za KiMPetar Petkovićzabrana ulaskajednokratna pomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva