:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Avgust 26, 2021   20:17

0

358

Petković: Poništavanje presude uslov za izlazak Srpske liste

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je večeras da je uz Ivana Todosijevića, predsednika opštine Zvečan koji je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o Račku, stala cela država Srbija, predsednik Aleksandar Vučić i srpski narod, a da je učešće Srpske liste na lokalnim izborima u direktnoj vezi sa daljim postupanjem Prištine u ovom slučaju.

Kako je Petković rekao za Танјуг TV, međunarodni zvaničnici, EU i druge strane diplomate obavešteni su da se tom presudom podižu tenzije na Kosovu i Metohiji i da se zna kakve će biti konsekvence i posledice te političke presude.

Direktor Kancelarije za KiM je ocenio da je presuda Apelacionog suda u Prištini, kojom je poslanik Srpske liste Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku sramna, neprihvatljiva i da predstavlja instrument prištinskih političara da se obračunavaju sa srpskim narodom na KiM.

Kako je rekao, advokat Todosijevića će iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka pred najvišim pravnim instancama privremenih institucija u Prištini, a da će u zavisnosti od toga da li će presuda biti poništena zavisiti učešće Srpske liste na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra.

“Prekrsen je Briselski sprazum i postoj šanasa za vanredni pravni lek i na toj šansi Priština, takozvani vrhovni sud Kosova, treba da ispravi kršenje sporazuma jer srpski narod neće ostati nem ako se krši sporazum”, naglasio je Petković.

On je izjavio i da nikada do sada nismo imali ovako sinhronizovane napade na prvi put ostvareno srpsko jedinstvo na Kosovu i Metohiji i na Srpsku listu koja se uvek dogovara sa Beogradom, jer je ona projekat od nacionalnog značaja i da Srbija neće dozvoliti da bilo ko ugrozi to jedinstvo.

Petković smatra da su takozvani nezavisni kandidati na lokalnim izborima u srpskim sredinama na KiM možda nezavisni od Beograda i srpske države, ali da su itekako zavisni od Aljbina Kurtija.

Direktor Kancelarije za KiM je u vezi konstantnih napada na Srbe, čak i na decu, rekao da se čak 93 napada dogodilo od početka godine do danas na narod i na imovinu, kao i na SPC, grobove i hramove, u poređenju sa ukupno 80 prošle godine.

On smatra da je povećanje incidenata u direktnoj vezi sa izborom Kurtija koji svojom antisrpskom retorikom i ponašanjem dodatno utiče da se to reflektuje među esktremistima koji onda vrše teror nad srpskim narodom.

Petković je rekao da Beograd insistira da se nastavi dijalog i da se u njemu rešavaju sva sporna pitanja, i da je bolje da problem imamo za briselskim stolom nego da ih imamo na terenu.

On je zaključio da bez razgovora imamo samo incidente, a da Priština smišljeno odbija da razgovara ili fingira da razgovara, i da gazi sporazume zato što ne želi dijalog.

Izvor: Танјуг

KiMSrpska listaTodosijevićPetkovićKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva